Mňam: Zemiakové lupienky dnes oslavujú 168 rokov!


Za ich vznik môže jeden ufrflaný zákazník.

Zdroj: www.pixabay.com

Keby sme sa dokázali vrátiť v čase, práve dnes by sme mohli stáť pri zrode zemiakových lupienkov, ktorým ľudovo hovoríme čipsy. V kalendári bol dátum 24. august, avšak rok 1853, keď vznikli. Pripravil ich americký šéfkuchár, Newyorčan menom George Crum. Ten totiž reagoval na požiadavku večne nespokojného a náročného zákazníka, ktorý (mu) niekoľkokrát vrátil opečené zemiaky s komentárom, že nie sú dostatočne tenké

Keď boli zemiakové lupienky ešte "mladé", balili ich do papiera alebo do plechoviek. Dnes sú to vrecká "naplnené" dusíkom, ktoré majú špeciálnu funkciu - udržať čipsy dlhšie čerstvé a chrumkavé. Do jedného balíčka sa vraj zmestí asi 5 zemiakov. Čo je zaujímavé, prvé komerčné čipsy mali príchuť syra a cibule

Počas 2. svetovej vojny bola konzumácia zemiakových lupienkov zakázaná. Ktosi ich totiž označil za zbytočnú potravinu. Po skončení vojny sa stali ešte obľúbenejšími.  

Čipsy sú bezpochyby súčasťou svetovej gastronómie a jednou z najviac vyhľadávaných večerných maškŕt. Potravinový trh ponúka naozaj veľkú a stále sa rozširujúcu škálu príchutí - aj tých menej tradičných. V zahraničí sú populárne zemiakové lupienky s príchuťou kiwi, čučoriedok či kapučína, ale aj ruského boršču alebo škoricového osieho hniezda. 

Zdroj: RÁDIO VLNA