Vyskúšajte: MRKVOVÁ POLIEVKA S MEDOM


Zdroj: www.pixabay.com

Na 4 porcie si pripravte:

  • 2 lyžice masla
  • 1 bielu cibuľu (alebo pór)
  • 2 zväzky mrkvy
  • 1 lyžicu medu
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • olivový olej
  • kocky chlebíka na ozdobu

 A taký je postup:

  1. Očistite cibuľu, nadrobno ju nakrájajte. Umytú mrkvu nakrájajte na hrubšie kolieska. 4 najmenšie mrkvy si môžete nechať, uvariť a ozdobiť nimi hotovú polievku na tanieri. 
  2. V hrnci zohrejte maslo a dozlatista na ňom orestujte cibuľu. Pridajte mrkvu a opekajte približne 2 minúty. Zeleninu zalejte litrom vody a priveďte do varu. Po zovretí znížte teplotu a varte ďalších 20 minút, respektíve dovtedy, kým mrkva nezmäkne. Zároveň uvarte aj mrkvy, ktoré ste si predtým odložili na zdobenie. Prekrojte ich na polovicu aj s krátkou vňaťou.
  3. Polievku nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte. Zmes prelejte späť do hrnca, pridajte med, soľ, mleté čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Ak je to potrebné, prihrejte.
  4. Počas varenia polievky si pripravte krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre do chrumkava na 180 °C. Petržlenovú vňať umyte a najemno nakrájajte. 
  5. Hotovú polievku nalejte do tanierov. Pridajte celú uvarenú mrkvu, krutóny a každú porciu ešte posypte petržlenovou vňaťou. 

Veľa šťastia pri varení a dobrú chuť! :-)