SUŠENÉ PARADAJKY: nádej pri rakovine?


Častokrát sa stáva, že sa paradajky po pár dňoch scvrknú, je nutné ich rýchlo spotrebovať.

Zdroj: shutterstock.com

Za týmto celým stojí vysoká vlhkosť. Paradajky obsahujú veľké množstvo vody, ktoré sa veľmi rýchlo odparuje. Paradajka sušením nestráca výživovú hodnotu ani svoju chuť.  Vedci v Amerike zistili, že sušené paradajky môžu byť v budúcnosti nádejou pri liečení rakoviny prostaty.

V paradajkách nájdeme aj prospešnú látku pre náš organizmus, ktorou je lykopén. Sušené paradajky obsahujú až jedenásťkrát viac lykopénu ako čerstvé. Táto látka je antioxidant, ktorý pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny. Pomáha tiež chrániť našu pokožku pred vplyvom UV žiarenia. Sušené paradajky môžeme využiť aj pri detoxikácií organizmu. Nepresolené, sušené paradajky blahodárne pôsobia ja na náš tlak či obehovú sústavu organizmu.