Každý rok sa na Slovensku otrávia hubami desiatky ľudí


Každý rok sa v našej krajine hubami otrávia desiatky ľudí. Najdôležitejšie je preto zbierať len huby, ktoré človek pozná. Informuje o tom Národný portál zdravia patriaci pod Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Zdroj: shutterstock.com

"Ak nie ste skúsený hubár, zamerajte sa len na hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby," zdôraznil portál. Tiež nie je vhodné ochutnávať surové huby.

Huby sa tiež podľa portálu nemajú skladovať v igelitových alebo mikroténových vreckách. Aj jedlé huby sa môžu v niektorých prípadoch pri nesprávnom skladovaní zmeniť na jedovaté. Huby je potrebné vždy dostatočne tepelne upraviť.

"Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby," vysvetlil portál.

Deti do šiestich rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby. Pre deti môže byť smrteľné už veľmi malé požité množstvo.

"Rozmrazené huby znovu nezamrazujte. Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch," spresnil portál.

Dodal, že hubové jedlá sú ťažko stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo väčších množstvách, ani ich konzumovať vo večerných hodinách.

"Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky," skonštatoval portál.

Zdroj: TASR