Odvrátená stránka leta: Salmonelóza, hnačky, zvracanie


Horúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení zažívacieho traktu. 

Zdroj: shutterstock.com

Ak si chcete užiť letné pochúťky v zdraví, dbajte pri ich príprave najmä na dodržiavanie hygieny, správnych technologických postupov a na správne skladovanie.  

Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, ale i zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov nahrávajú v lete alimentárnym nákazám, a teda ochoreniam z pokazených jedál. 

Pre Rádio Vlna pokračuje Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR:

„V mesiacoch jún, júl a august evidujeme najvyšší počet ochorení na salmonelózu. Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile. Zažívacie ťažkosti môžu zapríčiniť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny.“

Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu.

Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh. Salmonelózy patria u nás k ochoreniam s najvyššou chorobnosťou.

„Vlani bolo evidovaných vyše 7 300 ochorení na salmonelózu. Oproti roku 2017 stúpol počet ochorení o približne 18% a za posledných päť rokov má narastajúci trend. Salmonely zároveň zapríčiňujú najväčší počet epidémií.“

 

Minulý rok bolo evidovaných celkovo 501 epidémií salmonelóz. Pričom za epidémiu sa považujú dvaja a viac chorých.

„Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Druhým najčastejším faktorom prenosu bolo mäso a výrobky z neho. Vo väčšine prípadov išlo o kuracie mäso. Najviac epidémií salmonelózy bolo v minulom roku v Žilinskom a Prešovskom kraji.“

 



Zdroj: Rádio Vlna