Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Antibiotiká a alkohol. Ako to je?

  • Redakcia

Za posledné roky u nás prudko stúpa konzumácia liekov. Namiesto toho, aby sme chorobu vyležali, radšej ju prechodíme s pomocou liečiv. Existujú však určité pravidlá, ktoré sa s ich užívaním spájajú. Napríklad zákaz konzumácie alkoholu v dobe liečby antibiotikami. Alebo?

Tabletky užívame ako sladké cukríky. Sú dostupné, lacné, voľne predajné. Lekári a lekárnici bijú na poplach, o užití lieku by mal rozhodovať práve odborník, nie pacient a internet. Navyše, je dôležité naštudovať si príbalový leták, ktorý presne určuje spôsob užitia.
Medzi ľuďmi však kolujú rôzne tvrdenia, ktoré sa s liekmi spájajú. Napríklad tie o antibiotikách a alkohole. Podľa lekárov existujú dva druhy antibiotík, ktoré môžu v kombinácii s alkoholom spôsobiť vážne problémy. Metronidazol a tinidazol. U ostatných by symbolický pohárik na ich účinok nemal mať veľký vplyv. Lekári však túto kombináciu vo všeobecnosti neodporúčajú, keďže pacient sa môže v konečnom dôsledku cítiť ešte horšie.
Tiež sa zvykne hovoriť, že je možné rozlomiť alebo rozdrviť každú tabletku, ak sa ťažko prehĺta. Pravdou je, že niektoré lieky sa uvoľňujú v tele postupne. Rozlomiť možno preto len tie tabletky, ktoré sú v strede na to prispôsobené. Ak vám liek spôsobuje pri prehĺtaní problémy, zapite ho dostatočným množstvom vody, prípadne sa v lekárni opýtajte na alternatívu.
Čo lieky na krvný tlak? Je pravda, že ich možno prestať užívať, keď sa zastabilizuje? Podľa lekárov sa mení niekoľkokrát denne. Ak sa zlepší, je to výsledok fungujúcej liečby. Rozhodne sa však neodporúča skončiť s ňou.
(r)
Zdroj fotografie: shutterstock