Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Vyšetrovanie smrti Georgea Michaela ukončili, pochovajú ho vedľa matky

  • Redakcia

Britský popový spevák George Michael zomrel prirodzenou smrťou následkom problémov so srdcom a pečeňou. Oznámil to súdny lekár na základe výsledkov pitvy. Polícia predtým v decembri vyhlásila, že jeho smrť bola "náhla, ale nie podozrivá".

https://youtu.be/JQ2DVwSVIIo
Prvotná posmrtná analýza sa ukázala ako "bezvýsledná" a príčinu úmrtia sa nepodarilo uspokojivo určiť. Až dnes sa tak verejnosť dozvedela, že George Michael trpel dilatačnou kardiomyopatiou, ktorá spôsobuje natiahnutie a stenčenie srdcového svalu, čím dochádza k nedostatočnému prekrveniu tela. Potvrdená bola uňho i myokarditída, teda zápal srdcového svalu. Ďalšou zistenou chorobou u zosnulého umelca bola stukovatená pečeň, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na Darrena Saltera, súdneho lekára grófstva Oxfordshire, kde hudobník zomrel.

"Vyšetrovanie smrti Georgea Michaela bolo ukončené a záverečná pitevná správa vypracovaná. Keďže sa potvrdila prirodzená príčina úmrtia - dilatačná kardiomyopatia s myokarditídou a stukovatená pečeň, vyšetrovanie sa ukončilo a nie sú v tejto záležitosti potrebné ďalšie kroky. Nebudú poskytnuté už žiadne aktualizácie a rodina zosnulého žiada médiá a verejnosť o rešpektovanie súkromia," uvádza sa vo vyhlásení súdneho lekára.

Spevákove ostatky budú teraz vydané jeho rodine. Predpokladá sa, že Michael bude pochovaný na cintoríne Highgate v severnom Londýne vedľa svojej matky Lesley, ktorá zomrela v roku 1997 na rakovinové ochorenie. George Michael, vlastným menom Georgios Kyriacos Panayiotou, zomrel vo veku 53 rokov vlani 25. decembra vo svojom dome v obci Goring-on-Thames v grófstve Oxfordshire na juhu Anglicka. Našiel ho jeho partner Fadi Fawaz.

Rodený Londýnčan, ktorému v žilách kolovala grécka krv, začínal s hudbou v 16 rokoch. Svoju kariéru odštartoval začiatkom 80. rokov v skupine Wham!, neskôr pokračoval ako sólový umelec. Počas Michaelovho pôsobenia na hudobnej scéne sa predalo viac než 115 miliónov jeho albumov, vďaka čomu patril medzi najbohatších britských umelcov. Hudobník mal okrem zdravotných ťažkostí aj problémy s drogami a alkoholom. Koncom 90. rokov verejne potvrdil svoju homosexuálnu orientáciu. Podporoval aj viaceré charitatívne organizácie, pri mnohých však vyšla táto skutočnosť na povrch až po jeho smrti.
Zdroj: TASR, youtube