Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Viac ako citróny ho obsahujú papriky. Najobyčajnejší vitamín udrží naše zdravie

Zelená, červená, oranžová či žltá. Všetky druhy papriky sú významnou zásobárňou vitamínov.

Vedeli ste, že paprika obsahuje ešte viac vitamínu C ako citróny? 

Okrem tohto najobyčajnejšieho vitamínu si konzumáciou papriky vieme doplniť vitamíny B, K a minerálne látky (vápnik, draslík, fosfor, železo, horčík)Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Paprikou nielen k mladosti

Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej. "Už tri papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," spresnil RÚVZ. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.

Žlté papriky sú vhodné pre oči. Oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. Červené kusy obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené, tiež lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice. 

Vplyv kapsaicínu na rakovinové bunky

V semienkach papriky sa nachádza kapsaicín, ktorý spôsobuje pálivosť. Zlepšuje krvný obeh, prispieva k podpore trávenia, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. 

Vedecké výskumy poukazujú na to, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok. 


zdroj: TASR