Zelená, červená, oranžová či žltá. Všetky druhy papriky sú významnou zásobárňou vitamínov.
Vedeli ste, že paprika obsahuje ešte viac vitamínu C ako citróny?
Okrem tohto najobyčajnejšieho vitamínu si konzumáciou papriky vieme doplniť vitamíny B, K a minerálne látky (vápnik, draslík, fosfor, železo, horčík). Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
Paprikou nielen k mladosti
Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej. "Už tri papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," spresnil RÚVZ. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.
Žlté papriky sú vhodné pre oči. Oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. Červené kusy obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené, tiež lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice.
Vplyv kapsaicínu na rakovinové bunky
V semienkach papriky sa nachádza kapsaicín, ktorý spôsobuje pálivosť. Zlepšuje krvný obeh, prispieva k podpore trávenia, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi.
Vedecké výskumy poukazujú na to, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok.