Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Kúpou chleba pomôžete ľuďom v núdzi

Ich životy výrazne ovplyvnil vážny úraz, dlhotrvajúca pandémia či rozpad rodiny. Aj také sú príbehy ľudí v zložitej situácii, ktorým pomáha CHLEBODARCA. Ide o projekt občianskeho združenia BILLA ľuďom, v rámci ktorého aktuálne prebieha už tretí ročník.

„Jeden cent z každého predaného chleba putuje mesačne vybraným rodinám. Tie od nás dostávajú potravinovú kartu na celý jeden rok a financie na prostriedky, služby či zdravotné rehabilitácie, ktoré nutne potrebujú, predstavila projekt Jana Gregorovičová, podpredsedníčka o. z. BILLA ľuďom. Od začiatku tohto roka rozšíril projekt CHLEBODARCA svoju pomoc aj na neúplné rodiny, ktorých je na Slovensku asi 150 000. Napriek tomu, že pandémia koronavírusu urobila z jednorodičovských domácností skupinu obyvateľov najohrozenejších chudobou, nedostáva sa im dostatočnej pomoci od štátu ani spoločnosti. Pomocnú ruku sa im preto rozhodlo podať o. z. BILLA ľuďom. Prečítajte si príbehy rodín, ktorým projekt CHLEBODARCA pomohol v prvých mesiacoch tohto roka.

Pre deti je mamou aj otcom zároveň

Pani Veronika zo Sniny si v živote preskákala všeličo. Zaľúbila sa do cudzinca a na vlastnej koži zažila vojnový konflikt v Sýrii. Posledné roky sa doma na Slovensku úplne sama stará o svojich päť detí. Keďže v tejto rodine veľmi chýba príjem druhého rodiča, dlhodobo sa nachádza v zlej situácii. Pani Veronika má navyše podlomené zdravie a v dôsledku pandémie prišla aj o pravidelný príjem. Útla žena zostala na všetko sama pred štyrmi rokmi, keď sa jej rozpadlo manželstvo so Sýrčanom. Roky prežité vo vojne zanechali na rodine rany na tele i duši. Projekt CHLEBODARCA poskytuje tejto rodine odbornú pomoc špecialistov.

Verí, že raz opäť bude chodiť

​Nebyť osudného dňa v roku 2018, rodina z Medzeva by fungovala bez výraznejších problémov. Pán Martin sa o svoju manželku a dve dcéry vzorne staral a bol živiteľom rodiny. Pri oprave vetriesky sa mu však stal vážny úraz, ktorý ho pripútal na invalidný vozík. Pán Martin od nehody nemôže chodiť a vo všetkom je odkázaný na pomoc svojich najbližších. Každý deň však na sebe pracuje, cvičí a snaží sa rehabilitovať. Podľa slov lekárov existuje veľká šanca, že pán Martin sa znova postaví na vlastné nohy, a to po liečbe kmeňovými bunkami a následných rehabilitáciách. Finančne mu na tieto zdravotné úkony prispelo o. z. BILLA ľuďom.

Keď je v rodine prázdna peňaženka

​Hoci medzi Katarínou a Michalom je vekový rozdiel 25 rokov, už dlho tvoria spokojný pár a vychovávajú tri deti. Rodina z malej obce Ulič na východe Slovenska má takmer všetko – až na peniaze. Pán Michal je vyučený murár, ale kvôli pandémii a vyššiemu veku sa už dlhé mesiace nevie zamestnať. Pani Katarína je zas na materskej dovolenke a jej dni spočívajú v starostlivosti o domácnosť a deti. Päťčlenná rodina býva v staršom dome, ktorý potrebuje rekonštrukciu. Mesačne musia vyžiť z 340 eur. Projekt CHLEBODARCA tejto rodine poskytol príspevok na stavebný materiál, ktorý poslúžil na renováciu kúpeľne.

Jednorodičovstvo je pre ňu vykúpením

​Pani Tatiana z Kútov tvorila pár so svojím bývalým partnerom, otcom jej piatich detí, dlhých 17 rokov.  Manžel ju však psychicky aj fyzicky týral. Od násilníka sa rodine podarilo ujsť pred tromi rokmi. Odvtedy je pani Tatiana na všetko sama. Kvôli chýbajúcemu príjmu partnera sa rodina borí s finančnými problémami  a po zaplatení všetkých výdavkov im takmer nezostáva na základné potraviny. Projekt CHLEBODARCA poskytol pani Tatiane a jej deťom odbornú a humanitárnu pomoc.

Násilie v rodine vystriedala chudoba

​Rovnako ako spomínaná Tatiana, aj pani Michaela z Michaloviec vie, aké to je, žiť 17 rokov s násilným partnerom. Deti mamu povzbudzovali, aby od agresívneho otca odišla, a tak je už Michaela so svojimi ratolesťami radšej sama. Po rozpade manželstva rodina niekoľko mesiacov bývala u babky, teraz sú v prenajatom dvojizbáku. Hoci v byte nie je miesta nazvyš, Michaela a jej deti sú zaň vďační. Projekt CHLEBODARCA rodine poskytuje odbornú a humanitárnu pomoc, a tiež kariérne poradenstvo pre mamu.

Život im od základov zmenila korona

​Rodina pani Zuzany z Nového Mesta nad Váhom prežíva jedno zo svojich najťažších období. Kvôli pandémii prišli o finančný príjem a koronavírusom sa dokonca aj vážne nakazili. Navyše sa starajú o syna s mentálnym postihnutím. Živiteľom rodiny bol Zuzanin manžel, ktorý je však už dlhé mesiace bez práce v gastro biznise. V trojizbovom byte vznikol rodine počas pandémie dlh na nájomnom viac ako 1200 eur. Vyrovnať túto podlžnosť pomohol projekt CHLEBODARCA. Z príspevku tiež rodina plánuje zakúpiť novú posteľ a vymeniť podlahu opotrebovanú od invalidného vozíka staršieho syna.

Pomôžte aj vy

Ak si v sieti supermarketov BILLA kúpite akýkoľvek chlieb, jeden cent z neho poputuje ľuďom, ktorí z rôznych dôvodov prišli o finančný príjem, pocit bezpečia alebo len potrebujú povzbudenie v neľahkej situácii.  Vďaka projektu CHLEBODARCA, ktorý je jednou z aktivít o. z. BILLA ľuďom, dostane tento rok pomoc šitú na mieru najmenej 32 rodín. Prihlásiť sa môžu aj samy, vyplnením online formulára na stránke projektu CHLEBODARCA.

zdroj: PR článok