Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Mnohé gastroprevádzky na Slovensku sú stále na kolenách

Otvorené terasy im síce pomáhajú, avšak ani zďaleka nemajú také tržby, aké by mali za normálnych okolností.

Podnikatelia v gastrosektore na Slovensku hovoria o tom, že sú postavení pred Sofiinu voľbu. A teda, buď budú ďalej prepúšťať zamestnancov a krachovať, keďže ich interiéry boli tento rok zatvorené minimálne stovku dní, alebo štát zasiahne a pomôže im tak, ako žiadajú.

Pre Rádio Vlna povedal o tejto situácii viac Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro:

"Platíme odvody a dane za zamestnancov, ktorí nepracujú. Prepady sú obrovské. Veľa reštaurácií, majiteľov je na hranici toho, či už definitívne zatvoria alebo všetkých prepustia. Takže tá situácia vôbec nie je dobrá."

Majitelia gastroprevádzok poukazujú najmä na nedostatočnú pomoc zo strany štátu:

"Máme pocit, že tá pomoc je veľmi slabá, resp. sa už niekoľko mesiacov nerieši. Potrebovali by sme razantné urýchlenie pomoci alebo vytvorenie nejakého systému, ktorý bude fungovať rýchlo a efektívne."

Terasy však otvorené môžu byť. Ako veľmi toto podnikateľom pomáha? Na to odpovedal opäť Ján Laš:

"Po prvé, tie otvorené terasy, každý nemá takúto možnosť, ale je tu aspoň akási posledná šanca toho, aby podnik vygeneroval aké také tržby. Určite sa nebavíme o ziskoch alebo o niečom podobnom. Bavíme sa o tom, aby bol podnik schopný pokryť aspoň čiastočne svoje náklady."

Iniciatíva Zachráňme gastro dodáva, že je nemysliteľné, aby podnikateľom od marca nepristálo na účte ani euro. Navyše upozorňuje na to, že na Slovensku máme štvrtú najvyššiu DPH na gastro v EÚ, a to vo výške 20 %:

"Pre nás je podstatné aspoň dočasné razantné zníženie DPH po vzore všetkých krajín, našich susedov či už je to v Českej republike, Rakúsku, Nemecku a tak ďalej. My máme jednu z najvyšších daní."

Náš spravodajský tím Rádia Vlna bude aj ďalej kontaktovať príslušné rezorty a úrady a zisťovať ako sa bude situácia v gastre vyvíjať.

zdroj: Rádio Vlna