Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Cezhraničný home office prináša otázniky. Ako budú zdaňovaní zamestnanci?

Cezhraničný home office bude jednou z veľkých tém. Zamestnávatelia a aj zamestnanci ich budú riešiť na začiatku roku 2021.

V období pandémie bol upravený zákonník práce, ktorý prijal nové ustanovenie, podľa ktorého môže zamestnávateľ svojim zamestnancom nariadiť výkon práce z domácnosti. Ide o tzv. home office.

Dotklo sa to aj takých zamestnancov, ktorí pracujú na Slovensku, ale trvalý pobyt majú v zahraničí. A preto sa vynára otázka, v ktorej krajine si podať daňové priznanie a aký príjem zdaniť v jednotlivých krajinách. Opýtali sme sa na to Radovana Ihnáta zo Slovenskej komory daňových poradcov, ktorý pre Rádio Vlna povedal:

"Títo zamestnanci, pravdepodobne tým, že aj so svojimi rodinami žijú dlhodobo na území iného štátu, majú tam svoje stredisko životných záujmov, sa stali daňovými rezidentmi v tomto druhom štáte. Podľa slovenského zákona o dani z príjmov by takýto zamestnanci mali byť zdaňovaní na Slovensku iba v rozsahu v akom vykonávajú svoju prácu na území Slovenskej republiky."

Radovan Ihnát vysvetlil, čo znamená v praxi:

"Aj keď 100% ich príjmu je od slovenského zamestnávateľa, ale tento príjem je za prácu, ktorú títo zamestnanci fyzicky vykonávajú na území iného štátu, tak tento príjem zo zamestnania by nemal byť zdaňovaný na Slovensku a efektívne by takýto príjem mal byť dodanený v tom štáte, v ktorom majú títo zamestnanci svoju daňovú rezidenciu."

Oblasť sociálneho poistenia má iné pravidlá

Tie priblížil Radovan Ihnát zo Slovenskej komory daňových poradcov:

"Slováci, ktorí sú slovenskými zamestnancami u slovenského zamestnávateľa, ale viac ako 25% času vykonávajú na území Rakúska, Maďarska alebo Českej republiky by mali spadnúť do systému sociálneho poistenia danej krajiny. Z toho by potom vyplývala aj povinnosť pre ich zamestnávateľa, aby sa v týchto krajinách registrovali pre sociálne a zdravotné poistenie."

zdroj: Rádio Vlna