Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Vo vesmíre sa bude upratovať

Státisíce kusov vesmírneho odpadu obiehajúcich okolo planéty predstavujú hrozbu pre satelity a dokonca aj pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Európska vesmírna agentúra podpísala kontrakt v hodnote 86 miliónov eur so švajčiarskou spoločnosťou. Tá by mala priniesť veľké množstvo orbitálneho odpadu naspäť na Zem.

Ako uviedla agentúra ČTK, misia, ktorá je prvou svojho druhu na svete je naplánovaná na rok 2025.

Okrem Švajčiarska sa na nej bude podieľať 7 krajín, a to Česko, Veľká Británia, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko.

Odborníci už dlhšie upozorňujú, že vesmírny odpad je vážny problém, ktorý treba riešiť

Podľa šéfa vesmírnej agentúry bude v budúcnosti odstraňovanie kozmického odpadu žiadané odvetvie. Takýto odpad podľa neho poznáme už od dôb Sputniku, prvej sovietskej družice na obežnej dráhe z roku 1957. Dodal, že nebezpečenstvo nepredstavujú len malé úlomky a drobné trosky, ale tiež staré a nefunkčné satelity. Aj z tohto dôvodu sa vesmírna agentúra rozhodla, že odstránenie kozmického odpadu vyskúša.

Odpad, ktorý sa na obežnej dráhe pohybuje bez akejkoľvek kontroly predstavuje pre vesmírny priestor a jeho bezpečnosť stále vážnejšie problémy. Niektorí odborníci varujú, že zahltenie orbitov nefunkčnými zariadeniami môže v budúcnosti kozmické lety nielen skomplikovať, ale dokonca aj úplne znemožniť.

Ako uviedla agentúra ČTK, štatistické modely Európskej vesmírnej agentúry ukazujú, že objektov väčších než 10 cm je tam cez 34-tisíc. Ďalších 900-tisíc objektov má veľkosť menej ako 10 cm.

zdroj: ČTK/Rádio Vlna