Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Predvianočný nákupný zhon je už zrejme tu

Odborníci v tejto súvislosti varujú pred nepremysleným míňaním či zadlžovaním.

Blížiace sa vianočné sviatky podľa odborníkov najviac zaťažujú naše peňaženky.

Pre rodinné rozpočty sú najnáročnejším obdobím roka preto, že kupujeme množstvo jedla a nápojov, vianočnú výzdobu či ďalšie drobnosti a v neposlednom rade sa naháňame za darčekmi.

Tento rok však výrazne poznačila aktuálna kríza, ktorá so sebou priniesla často aj znížené príjmy. Odborníci preto radia, aby si ľudia v tomto období dobre premysleli prípadnú pôžičku, ktorú si pred Vianocami berie nejeden Slovák.  

Aké sú odporúčania odborníkov?

Ak nemáme dostatok vlastných financií, máme si poriadne zvážiť, na čo si chceme požičať a tiež si treba uvedomiť, že ide o záväzok do budúcnosti. Splátka úveru je totiž záležitosťou spravidla na dlhšie obdobie, a teda sa nás bude týkať aj po sviatkoch.

Podľa odborníka Miroslava Zborovského je pri výbere úveru dôležité overiť si, aké sú jeho celkové náklady a podmienky, teda nielen výška úrokov, ale aj to, koľko sa platí za predčasné splatenie, aké sú sankcie za omeškanie, odklad platieb a poplatky za zaslanie upomienky.

Rýchlosť získania peňazí pritom nie je rozhodujúcim kritériom.

Klient by mal tak podpisovať len zmluvu, ktorej plne rozumie.

Odborníci sa tiež zhodujú v tom, že pri akejkoľvek pôžičke a nielen ten predvianočnej, je vhodné sledovať rodinný rozpočet a mať v ňom prehľad.

Ak je človek v situácii, že žije od výplaty k výplate, veľmi ľahko sa môže dostať do problémov so splácaním.

Zborovský ešte doplnil, že si nikdy nemáme požičiavať peniaze na splácanie iných úverov a ak máme problém so splácaním, treba sa radšej obrátiť na finančných odborníkov.

zdroj: Rádio Vlna/TASR