Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Včasné odhalenie zabráni šíreniu HIV

Nielen vo svete, ale aj na Slovensku si každoročne 1. decembra pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Rezort zdravotníctva upozorňuje na dôležitosť prevencie.

Slovensko patrí v ostatných rokoch k členským krajinám Európskej únie s najnižším výskytom infekcie HIV. Rezort zdravotníctva však upozorňuje, že počet prípadov narastá.

Kým od začiatku tohto roka do konca októbra pribudlo u nás 58 nových pacientov s touto diagnózou, za to isté obdobie vlani evidujeme 65 prípadov. V roku 2018 to bolo dokonca rekordných 102.

Tak ako aj po iné roky, na týchto štatistikách sa významne podieľajú cudzinci, ktorým u nás diagnostikovali spomínanú infekciu.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková pre Rádio Vlna vysvetlila, čo HIV vírus znamená a spôsobuje:

"HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Tento vírus napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS. Syndróm imunitnej nedostatočnosti, kedy sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, oportúnne infekcie a onkologické ochorenia."

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí zdôrazňuje v boji proti tomuto ochoreniu, potrebu prevencie. Nevyhnutným nástrojom na čo najrýchlejší začiatok liečby je podľa neho testovanie. Krajčí dodal, že skoré odhalenie infekcie zabráni šíreniu v populácii.

Aj hlavný hygienik Ján Mikas pripomína, že ľudia s podozrením na HIV by nemali testovanie odkladať.

Dnes už je infekcia liečiteľná, hoci vyliečiť sa stále nedá

Daša Račková zároveň doplnila:

"Ochorenie sa vo svete objavilo v roku 1981. Na Slovensku bol prvý prípad zaznamenaný v roku 1985. Symbolom solidarity v boji proti chorobe je červená stužka. Spoločný program OSN apeluje na krajiny, aby zintenzívnili svoje úsilie zamerané na dosiahnutie zdravšieho obyvateľstva formou globálnej solidarity a spoločnej zodpovednosti."

Celosvetová solidarita a vzájomná zodpovednosť je aj tohtoročnou témou.

zdroj: Rádio Vlna/TASR