Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Zomrel Diego Maradona. Športový svet sa lúči s futbalovou legendou

Vo veku 60 rokov zomrel legendárny futbalista Diego Maradona.

Príčinou úmrtia bola podľa argentínskych médií zástava srdca.

Majster sveta z roku 1986 v Mexiku a vicemajster sveta z roku 1990 v Taliansku zomrel podľa denníka Clarin v stredu ráno miestneho času v argentínskom meste Tigre.

Maradona iba nedávno podstúpil chirurgický zákrok na odstránenie krvnej zrazeniny v mozgu. Ešte predtým ho hospitalizovali s príznakmi depresie, anémiou a dehydratáciou. Z nemocnice odišiel 12. novembra. Ako uviedla agentúra ČTK, Maradona mal vážne zdravotné problémy spojené s jeho životným štýlom. V uplynulých rokoch bol závislý na drogách, bojoval s nadváhou a problémami so srdcom, pre ktoré skončil opakovane v nemocnici.

Za najlepšieho futbalistu histórie považovali Maradonu aj spolu s Brazílčanom Pelém. Ten v reakcii, ktorú citovala agentúra APA povedal: "Je smutná správa, keď stratíte priateľa. Dúfam, že si spolu zahráme futbal v nebi."

Diego Maradona obliekal dresy mnohých tímov. Po skončení kariéry pôsobil ako tréner. Viedol aj národný tím Argentíny.

Prezident Argentíny Alberto Fernandez okamžite vyhlásil trojdňový smútok v krajine. Neapolský futbalový štadión by mal niesť meno po Diegovi Maradonovi. Pár hodín po smrti argentínskej futbalovej legendy to vyhlásil starosta talianskeho mesta pod Vezuvom Luigi de Magistris. Starosta pripomenul, že Maradona je od roku 2017 čestným občanom Neapola a označil ho za najväčšieho futbalistu všetkých čias.

Maradona pôsobil v drese SSC Neapol v rokoch 1984 až 1991. Klubu pomohol k dvom titulom v Serii A (1987, 1990), k triumfu v Talianskom pohári, talianskom Superpohári a priviedol Neapol aj k triumfu v Pohári UEFA.

Diego Maradona bol pre futbalových fanúšikov hrdinom a stal sa žijúcou legendou. Na to poukazovali aj viaceré dokumenty a filmy, ktoré o ňom vznikli. Pred rokom to bol film od režiséra Asifa Kapadiu, ktorý zobrazoval Maradonovu cestu, keď sa z argentínskeho chlapca stala svetová ikona futbalu.

Ešte v roku 2008 natočil o ňom dokument aj Emir Kusturica. V ňom boli zobrazené okrem Maradonových víťazstiev a profesionálnych úspechov, aj jeho pády, ktoré nasledovali po tom, čo ukončil profesionálnu kariéru športovca. V dokumente samotný Maradona rekapituloval svoj život. Spomínal na časy, keď bol kedysi inšpiráciou pre milióny ľudí po celom svete. A zároveň sa v ňom hovorilo aj o tom, ako mu postupne uberali sily rôzne závislosti, aj to, ako neustále hľadal oporu v svojej rodine.

Na úmrtie Diega Maradonu reagoval športový svet

"Môj priateľ je preč. Maradona, legenda! Argentínčan, ktorý si podmanil svet s loptou na nohe, ale aj pre jeho radosť a výnimočnú osobnosť. Už som niekoľkokrát povedal, že zo všetkých, ktorých som videl na ihrisku, bol najlepší."
Romário, bývalý brazílsky futbalista

"Som veľmi smutný. Nostalgicky spomínam na tú skvelú éru. Diego zanechal stopu aj v mojom živote."
Michel Platini, bývalý prezident UEFA

"Dnes sa musím rozlúčiť s priateľom. Svet sa lúči s večným géniom. Bol jedným z najlepších vôbec. Kúzelník, ktorý nemal konkurenciu. Odchádza príliš skoro, ale zanecháva obrovské dedičstvo. Zostane po ňom prázdno, aké sa nedá nikdy zaplniť. Odpočívaj v pokoji, eso. Nikdy na teba nik nezabudne."
Cristiano Ronaldo, portugalský útočník

"Diego je nesmrteľný, odišiel od nás, ale nikdy nás neopustí. Je to smutný deň pre všetkých Argentínčanov aj celý svet. Spomínam si na všetky milé momenty, ktoré som s ním zažil. Využívam aj túto príležitosť na vyjadrenie úprimnej sústrasti jeho rodine a priateľom. R.I.P."
Lionel Messi, argentínsky útočník

"Dnes je športový svet a zvlášť futbal prázdny. Maradona bol jeden z najväčších športovcov histórie. To, čo pre futbal spravil, tu zostáva. Úprimnú sústrasť jeho rodine, futbalovému svetu a celej Argentíne."
Rafael Nadal, španielsky tenista

"Diego bol senzačný chalan, Maradona mal nejaké vnútorné boje. Budú mi chýbať obaja."
Jürgen Klopp, tréner futbalistov FC Liverpool

"Odpočívaj v pokoji. Futbalová legenda z Argentíny."
Neymar, brazílsky futbalista

"Vždy si rozdával emócie a úsmevy. Nič nezmení to, čo všetko si spravil pre tých, ktorí milujú futbal. Odpočívaj v pokoji, večná legenda."
Andrij Ševčenko, tréner ukrajinskej reprezentácie

"Pripájame sa k celému futbalovému svetu a lúčime sa s absolútnym velikánom. R.I.P. Diego Maradona."
Manchester City, anglický futbalový klub

"Smrť Diega Maradonu je hrozná správa. Bol viac ako šampión, bol futbalový génius, absolútny víťaz."
Vincenzo Spadafora, taliansky minister športu

zdroj: Rádio Vlna/TASR/ČTK