Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Takzvaným "kazítkam" vo výrobkoch by mohlo odzvoniť

V Európskom parlamente schválili návrh na zákaz používania postupov zámerne skracujúcich životnosť výrobkov.

V rámci balíka opatrení podporujúcich postavenie spotrebiteľov sa europoslanci vyslovili aj za zavedenie práva na cenovo dostupnú opravu odborným servisom, ako aj za záruku na náhradné diely platnú v celej EÚ.

Opakovane vyzvali na zavedenie univerzálnej nabíjačky na mobilné telefóny, čím sa výrazne zníži objem elektronického odpadu.

Návrh, ktorý má celú problematiku zmeniť a má zabrániť používaniu takzvaných "kazítok", privítali aj slovenskí europoslanci.

Europoslanec Robert Hajšel uviedol:

"Takáto legislatíva je veľkým plusom v ochrane práv spotrebiteľov a takisto aj veľkým plusom v našom boji proti klimatickým zmenám, lebo dôsledkom tejto legislatívy by malo byť, že budeme viac, dlhšie užívať výrobky, ktorých životnosť aj trvácnosť sa predĺži, a to formou opráv."

Europoslanec Martin Hojsík zase v pléne poukázal na to, že Európania doteraz nemali právo na opravu a dodal:

"Absurdné je to, že nemáme garantovanú možnosť opravy. Že tu máme výrobky na trhu, ktoré majú takpovediac zabudovanú tú kazivosť. V istom momente sa to pokazí a už s tým nič neurobíte. Sú stavané častokrát tak, a nie sú to len lacné výrobky, sú to aj výrobky drahých značiek, ktoré veľmi ťažko alebo vôbec neviete opraviť."

Pozmeňujúci návrh má posilniť postavenie spotrebiteľov, ktorí by tak mali mať právo na cenovo dostupnú opravu produktov.

Monika Beňová túto legislatívu vníma ako spomalenie plytvania. V súčasnosti totiž podľa nej platí, že každý pokazený výrobok putuje automaticky do koša.

Ako dodala, výrobcovia tak budú zaviazaní, aby nevytvárali tovary s limitovanou dobou použitia.

Podľa prieskumu, ktorí si poslanci dali urobiť, má totiž až 70 percent spotrebiteľov záujem o opravu a nie o nový podobný výrobok.

zdroj: Rádio Vlna/TASR