Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ľudia potrebujú hudbu, divadlo, tanec. Nedávajte stopku kultúre, žiada slávny dirigent

Slávny taliansky dirigent žiada vládu, aby nezatvárala kultúrny sektor

Známy taliansky dirigent Riccardo Muti v pondelok písomne požiadal taliansku vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie o zavretí divadiel, kinosál a koncertných siení. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Nariadenie, ktoré vošlo do platnosti od pondelka, oznámil premiér Giuseppe Conte ako súčasť opatrení na obmedzenie šírenia nového koronavírusu. Muti vo svojom liste premiérovi, ktorý zverejnil taliansky denník Corriere della Sera, uvádza, že hudba a divadlo poskytujú spoločnosti potrebné "duchovné vyžitie", v opačnom prípade sa bude správať necivilizovane.

Podľa slov 79-ročného dirigenta nie sú hudobné a divadelné predstavenia v časoch pandémie "zbytočné", ako to tvrdili ministri. Takéto vyhlásenia podľa Mutiho svedčia o "ignorancii, nedostatku kultúry a ohľaduplnosti". Dirigent dodal, že divadlá vždy pandemické opatrenia rešpektovali.

Pod podobnú žiadosť zverejnenú na internete, za ktorou stoja okrem iných aj riaditelia divadiel, filmoví režiséri, herci a spisovatelia, sa podpísalo viac ako 64.000 osôb.

Podľa nových opatrení musia byť bary a reštaurácie od 18.00 h zatvorené a fanúšikovia majú úplný zákaz vstupu na futbalové štadióny. Zatvorené zostávajú aj posilňovne a plavárne.

Denník Corriere della Sera v nedeľu informoval, že slávnu milánsku operu La Scala zavreli po tom, čo deviatich členov speváckeho zboru a troch členov orchestra pozitívne testovali na koronavírus.

zdroj: TASR