Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Plány na celoplošné testovanie obyvateľov či nariadená karanténa môže mnohých zaskočiť aj po finančnej stránke

Navrhované plány na celoplošné testovanie obyvateľov či nariadená karanténa môže mnohých zaskočiť aj po finančnej stránke.

Kríza spojená s covidom môže vrátiť Slovensko o sedem rokov nazad.

Práve vtedy bol počet ľudí, ktorí nemali na horšie časy nasporené takmer nič, podstatne vyšší ako v súčasnosti. Kým podľa najnovších dát Eurostatu nemá vytvorenú rezervu až 30 percent ľudí, druhá, aktuálne prebiehajúca vlna pandémie, môže situáciu ešte zhoršiť. Predpokladá to jedna z poradených spoločnosti a uvádza, že nulové či veľmi nízke finančné rezervy môžu spôsobiť, že ľudia odmietnu absolvovať plošné testovanie na koronavírus, o ktorom aktuálne hovorí vláda. Dôvodom teda môžu byť aj obavy zo straty príjmu.

Oblastná riaditeľka poradenskej spoločnosti Silvia Hanuliaková, pre rádio Vlna uviedla, aké sú štatistiky sporenia Slovákov:

"V priemere si ľudia ako keby odkladajú svoju rezervu, ktorá v priemere tvorí len necelých 2000€. Táto rezerva je naozaj maximálne nepostačujúca. V rámci korony si ľudia všetky rezervy ako keby pomíňajú a nič im nezostáva."

Ľudia, ktorí si zvykli odkladať peniaze bokom, dnes nemajú z čoho a väčšina z tých, ktorá by si aj šetriť mohla, tak nebude robiť ani naďalej. Hanuliaková dodala:

"Najviac šetria starší ľudia, ktorí to majú ako keby predefinované z minulých skúseností zo svojho života. Čiže starší ľudia si nemajú problém vytvárať rezervy a odkladať si, aj keď to na sporiacich účtoch v bankách robí minimálne zisky, ale odkladajú si. Čiže potrebujeme naučiť aj týchto mladých ľudí odkladať si peniaze a vytvárať si rezervu tak, aby ju mali vytvorenú na 6 až 12 mesačných platov."

Podľa poradenskej spoločnosti môže aktuálne v rodinách prehĺbiť finančné ťažkosti a situáciu skomplikovať aj navrhované plošné testovanie:

"Veľa ľudí si dalo v rámci prvej vlny odklad splátok a veľa ľudí minulo svoje rezervy, ktoré mali. Čiže, ak sa príde na to, že človek v danej rodine má covid pozitívny, neznamená, že len on zostane v karanténe, ale zostane celá rodina v karanténe. To znamená, že aj tie príjmy rodiny výrazne klesnú, čo by zase štát mohol ideálne podporiť plnou 100% PN alebo si to ľudia väčšinou dávajú pripoistiť v komerčných poisťovniach."

Dôležité preto bude aj to, ako sa vláda postaví k tomu, ak by prípadne v karanténe zostali desiatky tisíc ľudí na celom Slovensku. Teda, či štát Slovákom, ktorí ostanú v karanténe, 100-percentne nahradí výpadok príjmov či im plne preplatí PN.

zdroj: Rádio Vlna