Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Kanaďania už nechceli mať v názve mesta azbest

Malé kanadské mesto Asbestos sa rozhodlo zmeniť svoj názov odvodený z banskej minulosti. Mesto so 7000 obyvateľmi, ktoré leží vo frankofónnej provincii Quebec, odhlasovalo, že prijme nový názov Val-des-Sources. Informoval o tom spravodajský kanál stanice BBC.

V meste bola kedysi najväčšia baňa na azbest na svete a pomenovanie po tomto neraste dostalo koncom 19. storočia. Radnica sa však rozhodla, že konotácia jeho názvu odrádza zahraničné investície, a vlani v novembri oznámila, že začala hľadať nové pomenovanie.

Mesto, nachádzajúce sa približne 150 kilometrov východne od regionálnej metropoly Montreal, víťazný názov oznámilo začiatkom tohto týždňa. Nový názov bol vybraný po zdĺhavej konzultácii a hlasovaní miestnymi obyvateľmi. Na hlasovaní sa mohli zúčastniť osoby od 14 rokov.

Víťazný názov Val-des-Sources v treťom kole hlasovania podporilo 51 percent oprávnených voličov. Medzi ďalšími návrhmi na užšom zozname figurovali L'Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phénix a Trois-Lacs.

Mesto však nezmení svoje symboly okamžite, uviedol jeho starosta Hugues Grimard, ktorý navrhol, aby sa tak stalo až koncom roka, keď nový názov oficiálne vstúpi do platnosti.

Mesto Asbestos prekvitalo vyše storočie vďaka produkcii chryzotilového azbestu. Baňu zatvorili v roku 2011.

Azbest, ktorý bol v minulosti považovaný za "zázračný minerál", sa používal v stavebnom priemysle na spevnenie cementu, ako izolácia, krytina, ohňovzdorná úprava i ako pohlcovač zvuku. V polovici 20. storočia sa však zistilo, že azbest spôsobuje závažné zdravotné problémy. Vdychovanie azbestových vlákien sa spája s rakovinou a inými chorobami. Globálny dopyt po tomto materiáli následne prudko klesol, keďže jednotlivé krajiny ho začali postupne zakazovať. Kanada však zakázala jeho výrobu, dovoz, vývoz a používanie až v roku 2018.

zdroj: TASR