Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Obchodovanie s ľuďmi je problém, ktorý sa nevyhýba ani Slovensku

Zvýšenie povedomia o obchodovaní s ľuďmi a propagácia Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (0800 800 818) je cieľom októbrovej kampane s odkazom "Nezatváraj pred tým oči".

Ministerstvo vnútra (MV) SR ju pripravilo pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.

Slovensko je pri obchodovaní s ľuďmi najmä krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou. Ako však poznamenal rezort vnútra, už druhý rok zaznamenáva nárast obetí vykorisťovaných v Slovenskej republike. "Obete často pochádzajú z chudobného prostredia, chabého sociálneho zázemia, bývajú v zlých podmienkach a majú nízku úroveň vzdelania. To, čo všetkých vykorisťovaných ľudí spája, je vidina dobrého zárobku a lepšieho života pre nich a ich rodiny," približuje MV SR.

Obetiam obchodovania s ľuďmi na Slovensku pomáha Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. "V roku 2020 sme do 30. septembra zaznamenali celkom 40 obetí a desať z nich využilo možnosť zaradenia do vyššie uvedeného programu pomoci," spresnil rezort.

Bezplatná linka slúži na poskytovanie pomoci a okamžitých informácií v prvom kontakte s osobami, ktoré sa dostali alebo sa mohli dostať do rizikovej situácie. Sprostredkúva tiež kontakty na organizácie poskytujúce odbornú pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi. V prevádzke je každý pracovný deň od 08.00 do 20.00 h. Mimo pracovných hodín je možné zanechať odkaz, na ktorý pracovníci linky reagujú spätným zavolaním.

Vlani bolo na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818 uskutočnených celkom 551 hovorov.

zdroj: TASR