Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ružín je zase plný odpadu z nelegálnych skládok, do riešenia by sa mala zapojiť aj vláda

Do Ružína minulý týždeň opäť splavilo odpad z nelegálnych skládok. Potvrdil to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Ako uviedol, vplyvom výdatných zrážok v minulom týždni stúpli hladiny vodných tokov Hornád a Hnilec. Do vodnej nádrže Ružín opäť splavilo odpad z nelegálnych skládok na brehoch.

Nahromadený odpad a zvýšený stav rieky Hornád zároveň spôsobili pretrhnutie oboch norných stien.
V súčasnosti správca toku musí vyhlásiť verejné obstarávanie na ich zreparovanie a následne ich môžu inštalovať. Vzhľadom na tento administratívny proces nevedel hovorca určiť presný termín osadenia.

Dosiaľ posledné čistenie nornej steny na rieke Hornád sa robilo začiatkom augusta tohto roka. To bolo keď predstavovali prototyp stroja, ktorý by mohol pomáhať v boji s odpadom. Podobný prípad, keď sa po vyčistení Ružína pretrhla norná stena sa stal aj po povodni v novembri 2019.

Najprv treba počkať, kým hladiny Hornádu a Hnilca klesnú a odpad dopláva k priehradnému múru alebo ostane v meandroch. Potom budú pracovníci tento odpad zbierať a uložia ho v areáli vodnej stavby na medziskládku.

Neskôr bude potrebné aj na odvoz a likvidáciu vyhlásiť verejné obstarávanie.

Situáciu v súvislosti s Ružínom sleduje spravodajský tím Rádia Vlna dlhodobo a oslovuje kompetentných. Zisťovali sme situáciu a stav jej riešenia aj na jar tohto roku, kedy Marián Bocák pre Rádio Vlna povedal:

"Dovolíme si tvrdiť, že zmierňovanie situácie nevychádza zo spolupráce s obcami, ktorú len tak ako my riešia dôsledok množstva ton odpadu, ale je potrebné riešiť príčinu a tá je v nás ľuďoch. Bohužiaľ, sme stále ľahostajní, a tak je odpadu rovnako a možno aj viac ako minulý rok."

Prešlo niekoľko mesiacov a odpad v Ružíne je stále obrovský problém.

Marián Bocák aktuálne poukázal na to, že sa stále hovorí o dôsledkoch konania nezodpovedných ľudí, a to bez ohľadu na to, či sú to nezodpovední obyvatelia, rybári alebo chatári.

To, ako zamedziť hromadeniu odpadu, už je podľa hovorcu otázka celej spoločnosti a aj vlády, ktorá by mala prijať razantné opatrenia. Ako sa vyjadril hovorca vodohospodárskeho podniku, "dovtedy sa tento boj bude stále opakovať".

zdroj: Rádio Vlna/TASR