Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Pozor na nový druh softvérovej kriminality

Pozor na nový druh softvérovej kriminality

Okresná polícia Bratislava II eviduje za krátky čas štyri prípady nového modelu podvodného konania páchaného v rámci softvérovej kriminality. TASR na to upozornila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru
v Bratislave Veronika Martiniaková.

"Na mobilný telefón sa vám ozve neznámy hlas osoby, ktorá s vami komunikuje po anglicky, pričom tvrdí, že je zamestnankyňa IT spoločnosti. Následne vás oboznámi so skutočnosťou, že zabezpečenie systému vášho notebooku bolo prekonané hekerom," spresnila s tým, že osoba ponúkne pomoc v podobe diagnostiky notebooku. Potrebné je zakúpenie licencie v deklarovanej sume päť eur a poskytnutie vzdialeného prístupu do notebooku.

"Ďalším krokom je on-line vyplnenie uvedenej licencie, kde uvádzate osobné údaje vrátane uvedenia trvalého bydliska, e-mailovej adresy, čísla bankovej karty a fotografie občianskeho preukazu na overenie," uviedla polícia. Ďalej podotkla, že spravidla z bankového účtu obete odíde oveľa vyššia suma ako avizovaných päť eur.

"V týchto prípadoch bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávnenej výroby a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty," dodali policajti. V prípade preukázania viny hrozí páchateľom za uvedené konanie trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Zdroj: TASR