Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ako sú hasiči pripravení na nehody áut s elektrickým pohonom?

Elektromobily sú v dnešnej dobe stále častejšie na cestách.

Ako sú hasiči pripravení na prípadné nehody takýchto áut, keď ich zachvátia plamene? Podrobnosti zisťoval spravodajský tím Rádia Vlna.

Dopravný konzultant Maroš Palesch k tejto problematike uviedol:

"Pokiaľ viem, tak hasiči reagovali na to, že je to úplne iná technológia a budú musieť mať inú techniku či zásahové obleky oproti haseniu klasického auta. Myslím si a predpokladám, že tam komplikácie určite budú."

O tom, či hasiči vedia podrobnosti o hasení áut na elektrický pohon, povedala pre Rádio Vlna hovorkyňa Prezídia hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkašová:

"Hasičský a záchranný zbor má vypracovaných množstvo metodických listov zameraných na zdolávanie požiarov trafostaníc, trakčných vedení a elektrární. Postupy pri hasení takýchto typov požiarov sú podobné s hasením trakčných batérií, ktoré sa nachádzajú v elektromobiloch. Hasiči by pri hasení elektromobilu využili postupy a poznatky aj z týchto typov zásahov."

Hovorkyňa dodala, ako sú hasiči na hasenie týchto áut pripravení?. 

"V rámci kurzu špecializovanej odbornej prípravy hasič - záchranár prebieha preškolenie hasičov ako postupovať pri zásahoch s vysokonapäťovými trakčnými batériami. Okrem toho sa hasiči pravidelne zúčastňujú na školeniach organizovaných priamo výrobcami automobilov. Zároveň disponujú príručkou od výrobcov automobilov, ktorá obsahuje dôležité informácie a postupy pri zásahoch s elektromobilmi."

Dopravný konzultant dodal, či sa dajú elektromobily ľahko rozpoznať, ak by došlo k nehode:

"Nie, nemajú žiadnu nálepku ako napríklad plynové autá, ktoré sú označené LPG nálepkou. Elektromobily nemajú špecifickú nálepku. V bežnej prevádzke ich je možné rozoznať, len ak si majiteľ vozidla prikúpi tzv. zelenú značku, čo je vlastne tabuľka evidenčného čísla, nie s bielym, ale s bledozeleným podkladom."

zdroj: Rádio Vlna