Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Reuma sa nevyhýba žiadnym vekovým kategóriám

Reuma dokáže poriadne potrápiť počas celého roka.

A problémy s ňou mávajú rôzne vekové kategórie, vrátane detí.

Reuma a reumatické ochorenia sú vo všeobecnosti vnímané ako bolesť, a preto sa často zamieňajú s inými ochoreniami alebo poúrazovými stavmi. Pri zápalových reumatických ochoreniach sa však vďaka moderným inovatívnym terapiám pacient môže pomerne rýchlo dostať do stavu remisie, teda do stavu, keď odznejú tie najhoršie príznaky ochorenia.

Predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku Jana Dobšovičová Černáková pre Rádio Vlna vysvetlila, aké sú najčastejšie prejavy reumy:

"Medzi hlavné príznaky patrí bolesť, opuch, ranná stuhnutosť, únava a to, že sa pohybom bolesť akoby utlmuje alebo ustupuje. Primeraný pohyb je veľmi dôležitý, preto aj my v Lige proti reumatizmu veľmi podporujeme pohybové aktivity reumatikov a pripravujeme pre nich s odborníkmi rôzne cvičebné zostavy."

Poznáme asi 150 diagnóz reumatických ochorení. A diagnostika nie je vôbec jednoduchá:

"Zvyčajne pacient prejde cez viacerých špecialistov od ortopéda, neurológa, niekedy aj dermatológa, keď ide o psoriatickú artritídu alebo sklerodermiu. Niekedy je diagnostika otázka týždňov alebo aj mesiacov. Môže to byť aj otázka rokov. Diagnostika sa neustále zlepšuje a možno aj tým môžeme nadobudnúť dojem, že je viac pacientov s reumatickým ochorením, ale sú lepšie diagnostikovaní."

Reuma sa nevyhýba ani mladším ročníkom a môžu ju mať už aj deti.

Liga proti reumatizmu sa snaží šíriť osvetu o reumatických ochoreniach. Ide aj o druh prevencie nežiaduceho stavu trvalého poškodenia kĺbov. Jana Dobšovičová Černáková dodala, ako reumatickým ochoreniam predchádzať:

"Dôležité je, aby pacienti včas vyhľadali reumatológa a začali sa liečiť. To je aj jedným z našich cieľov Svetového dňa reumatizmu, a preto šírime informácie a osvetu širokej verejnosti. Na to sú veľmi dobré pacientské príbehy, ktoré sme aj vydali v úplne čerstvej zbierke. Voláme ju, že 30 prípadov s mojou reumou."

Počas celého tohto týždňa sa pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu koná viacero podujatí, ktoré šíria osvetu o liečení reumatických problémov. Viac informácií nájdu pacienti aj na stránke mojareuma.sk.

zdroj: Rádio Vlna