Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

V Prahe sa zišli stovky odporcov protipandemických opatrení

V Prahe sa v nedeľu zišli stovky odporcov protipandemických opatrení.

Na demonštrácii na Palackého námestí sa stretlo zhruba 400 ľudí, ktorí nešetrili kritikou premiéra Babiša a nového ministra zdravotníctva Prymulu.

Ľudia vyjadrovali svoj nesúhlas najmä s povinným nosením rúšok vo vnútorných priestoroch. Demonštranti mali podľa portálu iDnes.cz v rukách transparenty s nápismi ako napr. "Prymula, minister strachu", "Nechajte naše deti dýchať" alebo "Nechceme vakcínu, chceme slobodu".

Akciu iniciovalo Hnutie občianskej nespokojnosti.

Rečníci pred publikom kritizovali to, že opatrenia sú povinné a verejnosť nemá možnosť voľby. Niektoré reštrikcie pritom prirovnávali k totalitnému režimu.

Niektorí z vystupujúcich zároveň vyzvali učiteľov a riaditeľov škôl, aby sa nebáli postaviť sa proti opatreniam a na školách ich nevyžadovali. Jedna z protestujúcich vyhlásila, že svoje dieťa nepošle do školy, kým nebude povinnosť nosiť rúško zrušená.
Pri proteste polícia podľa českých médií nemusela zasahovať.

Podobná demonštrácia bola cez víkend aj v Španielsku.

V Madride stovky ľudí protestovali proti lokálnym karanténam zavedeným v častiach hlavného mesta. Protestovali proti čiastočným obmedzeniam pohybu, ktoré sa zaviedli v niektorých oblastiach regiónu hlavného mesta Španielska, a to najmä v husto zaľudnených štvrtiach s nízkymi príjmami.

Zavedenie lokálnych karantén zasiahlo približne 850.000 ľudí. Tí od 21. septembra nesmú opustiť svoje blízke okolie, s výnimkou cesty do práce, či do školy, alebo zo zdravotných dôvodov. Nespokojní obyvatelia skandovali, že nejde o obmedzenie voľného pohybu osôb, ale o segregáciu. Demonštranti žiadali odstúpenie šéfky regionálnej vlády Isabel Díazovej Ayusovej. Kritiku si vyslúžila za tvrdenie, že za nárast počtu prípadov nákazy, môže čiastočne "životný štýl" ľudí v týchto oblastiach.

zdroj: Rádio Vlna/idnes.cz/ČTK/TASR