Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ak sa nebudú na ferratách dodržiavať pravidlá, hrozia aj pokuty. Pomôcť by mala aj osveta

Horská záchranná služba v uplynulých dňoch informovala o zvyšujúcom sa počte ich zásahov, a to aj preto, že niektorí turisti nezvládajú obľúbené ferraty.

V pondelok o aktuálnej situácii rokovalo vedenie Horskej záchrannej služby (HZS) so zástupcami mesta Kremnica, ktoré má ferraty na starosti. Spoločne hľadali riešenia na zvýšenie bezpečnosti návštevníkov. Prítomní boli aj dobrovoľníci, situácia sa hodnotila nielen zo strany profesionálov.

Zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Cefferová pre Rádio Vlna uviedla, na čom sa dohodli:

"Dohodli sme sa na tom, že my ako mesto spravíme nové upozorňujúce informačné tabule, na ktorých spravíme ešte lepší popis ako sa používajú, naväzujú ferattové sety, aké rozostupy sú povinné vo ferattových cestách medzi jednotlivcami, keď lezú. Tieto informačné tabule porozmiestňujeme na ferattových cestách."

Všetci by mali zvážiť ťažké ferraty, ktoré sú určené pre skúsených lezcov. Keď je už ferrata hodnotená ako lezecká cesta 7+, aj keď je istená oceľovým lanom, je to pre skúseného lezca, ktorý sa v tom skalnom teréne vie pohybovať a vie pracovať so svojim telom na skale:

"Ďalšou našou dohodou medzi nimi a nami bolo vytvorenie VZN, ktoré treba chápať ako VZN, ktoré upraví všetky tieto veci a upraví povinnosti návštevníkov pohybujúcich sa vo ferattových cestách a oprávnenia, ktoré budeme mať my, aby sme mohli tých, ktorí nie sú disciplinovaní, napriek tomu, že ho vyzvete, aby si obliekol ferattový set, minimálne, aby sa istil, tak vás odignoruje. Bude tu táto možnosť, aby sme vedeli takýchto ľudí zo spomínaných ciest vykázať."

Čakajú nezodpovedných turistov sankcie?

"Pokuta môže byť udelená, keď niekto nebude dodržiavať pravidlá, ktoré nastavíme. Ale pokuta je poslednou formou, ktorú by sme chceli využívať. Myslíme si, že každý si váži svoj život a život tých ostatných, takže by sme chceli skôr ísť cestou upozorňovania ľudí a vychovávania, ako sa správať v horských terénoch."

zdroj: Rádio Vlna