Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dnes je Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie

Každý rok 22. septembra si pripomíname Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie. Nie je to náhodne zvolený dátum, má svoju symboliku.

Cieľom svetového dňa je zvýšenie povedomia o tomto onkologickom ochorení. Prečo pripadol tento svetový deň práve na 22. septembra priblížil pre Rádio Vlna Maroš Havran, pacient a predseda pacientskej organizácie CML life:

"Symbolika spočíva v tom, že podstata ochorenia chronickej myelocytovej leukémie je taká, že v kostnej dreni dôjde k zmene genetického materiálu, teda kmeňovej bunky, čo spôsobí vznik abnormálneho chromozómu tzv. Philadelphia chromozómu. Vymenia sa časti medzi 9 a 22 chromozómom, preto 22.9. je tento deň."

Aj na Slovensku sa od roku 2011 organizuje podujatie s názvom "Daj košom leukémii":

"My sme posledné roky organizovali také podujatie na tento deň, ktoré sa volalo "Daj košom leukémii". Obrazne sme hádzali na basketbalový kôš a boli popritom rôzne informačné podujatia. Vzhľadom na situáciu s koronakrízou sme sa rozhodli, že tento rok to urobíme virtuálnym spôsobom."

Chronická myelocytová leukémia je onkologické ochorenie. Postihuje ľudí v produktívnom veku. Ešte pred takmer 20-timi rokmi bola CML nevyliečiteľným ochorením.

Dnes, vďaka modernej inovatívnej liečbe založenej na molekulárne cielenej terapii môžu pacienti žiť dlhé roky plnohodnotný život so svojimi rodinami. Maroš Havran doplnil:

"Je to rakovina krvi. Pri neliečení tejto rakoviny je v tomto prípade stredná doba dožitia 5 rokov, čiže je to smrteľná choroba. Našťastie, toto je jeden z mála typov onkologického ochorenia, kde už viac ako 10 rokov existuje účinná molekulovo cielená liečba. Tu nastal obrovský prevrat v rámci výskumu onkologického ochorenia. Našiel sa reálne liek, ktorý, nemôžeme na 100% povedať, že vylieči tých pacientov, ale im zásadným spôsobom mení ich život."

Pre pacientov s CML je veľmi dôležité, aby cítili podporu nielen svojej rodiny, ale aj širokého okolia a verejnosti.

zdroj: Rádio Vlna