Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Čaká nás budúcnosť sebestačných miest?

Čína chce po skúsenosti s vírusom stavať sebestačné mestá. Jedno také vzniká už teraz v blízkosti Pekingu.

Ide o novú hospodársku zónu Siung-an.

Domy, ktoré pre túto zónu architekti navrhujú, majú časť energie produkovať samé, obyvateľom poskytnú miesto na pestovanie plodín a dosť priestoru pre prípad, že by si situácia vyžadovala prácu z domu.

Súčasťou nového mesta tak budú aj drevostavby bytových domov so záhonmi na streche, zdrojmi obnoviteľnej energie, a priestrannými terasami, kde môžu pristávať drony. Má sa to budovať tak, aby ľudia mohli byť sebestační aj v dlhých obdobiach karantény. Čínsky prezident Si Ťin-pching propaguje Siung-an ako "nový štandard v post-covidovej dobe".

Stavby v novej hospodárskej zóne navrhuje na základe víťazstva v súťaži španielska architektonická kancelária.

Plány na novú zástavbu španielski architekti dokončovali v Barcelone v čase karantény, čo projekt výrazne ovplyvnilo. Podľa nich, ak v domoch bude priestor na prácu z domu a na domáce vzdelávanie, ak bude dosť miesta na priestranných terasách a v mestách sa bude dať pestovať na strechách či tlačiť čokoľvek na zdieľaných 3D tlačiarňach, potom budeme omnoho lepšie pripravení na budúce krízy.

Podľa urbanistu Tonyho Matthewsa z austrálskej Griffithoveh univerzity, aktuálna skúsenosť s vírusom a zavádzaním karantény môže viesť k tomu, že sa vo svete budú vytvárať izolované elitné enklávy. Ako uviedol, ľudia, ktorí si to budú môcť dovoliť, si budú platiť za to, že budú izolovaní. A tak sa v blízkej dobe môže vyskytovať čoraz viac postcovidových obytných sebestačných areálov, ktoré budú mať aj vlastné zdravotnícke zariadenia či vlastnú produkciu potravín, dodal Matthews .

zdroj: Reuters/ČTK/Rádio Vlna