Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Letá na Slovensku sú stále teplejšie. Dajú sa ešte zvyšujúce teploty zastaviť alebo spomaliť?

V posledných rokoch máme na Slovensku mimoriadne teplé letá. Tie sa začínajú podobať na letá, ktoré boli v minulosti typické pre južnú Európu.

Ku koncu 21. storočia sa očakáva zvýšenie priemernej ročnej teploty o 3 až 4 stupne Celzia.

Nárast teploty pozorujeme už teraz. Klimatológ Pavel Faško pre Rádio Vlna povedal:

"My sme sa v súčasnosti ocitli už v takej fáze otepľovania, kedy priemerná teplota vzduchu za desaťročie narastie na Slovensku o viac ako 0,5 stupňa Celzia a niekde sa bude blížiť aj k hodnote 1 stupeň Celzia. Ono to nebude 1 stupeň Celzia, ale bude to hodnota medzi 0,5 až 1 stupeň Celzia za 10 rokov."

Klimatológ uviedol, či je ešte šanca to zastaviť:

"Myslím si, že zvrátiť sa to už nedá. Nedá sa to vrátiť do pôvodného stavu. Uvedomujeme si negatívne dôsledky toho, čo sme doteraz urobili, a preto sa musíme snažiť produkovať menej skleníkových plynov, aby sme proces otepľovania spomaľovali. Ostáva nám priestor, aby sme sa začali správať racionálnejšie."

Na to, aby sa podarilo zvrátiť klímu je aj podľa Slovenskej klimatickej iniciatívy dôležité zníženie emisie skleníkových plynov.
Liliana Rástocká z iniciatívy pre Rádio Vlna povedala:

"Preto presadzujeme ako najlepšie riešenia komplexnú obnovu verejných budov a domácností, bezpečný prechod od vykurovania uhlím a viac využitia obnoviteľných zdrojov energie. Týmto môžeme dosiahnuť úsporu emisií aj zdravšie ovzdušie."

"Rozhorúčené obydlie v lete veľmi trápi až 16% obyvateľov, 32% ľudí žije v domácnostiach, ktoré si nemôžu dovoliť využiť žiadne technológie na zmiernenie letných horúčav. Šikovné riešenia pritom už existujú, len ich treba ľuďom viac sprístupniť. Pomoc štátu v tomto smere by znamenala pomoc klíme, prírode a ľuďom."

zdroj: Rádio Vlna