Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Na ferratách nepreceňujte svoje sily, vyzývajú turistov horskí záchranári

Horským záchranárom pribúda počet zásahov v teréne

Horská záchranná služba eviduje zvýšený počet turistov, ktorí preceňujú svoje fyzické schopnosti a vyberajú si ferratové úseky, ktoré sú nad ich sily.

Pre nezodpovedné správanie mnohých turistov zaznamenali záchranári celkový nárast zásahov, ktorý je v porovnaní s vlaňajškom vyšší o takmer 20 percent.

Riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová pre Rádio Vlna uviedla, na čo by nemali turisti zabúdať pred absolvovaním ferraty:

"Je potrebné si určiť trasu, ktorá zodpovedá fyzickým schopnostiam a technickým možnostiam. Dôležité je prispôsobiť výstroj, ferattový set, prilbu, v ťažších ferattách aj odsedák. Samozrejmosťou sú rukavice a kvalitná obuv."

Čo v prípade, ak nám pri zdolávaní plánovanej trasy dochádzajú sily alebo ak začneme pociťovať čoraz väčší strach:

"K takejto situácii by pri správnom plánovaní a posúdení svojich fyzických schopností nemalo dôjsť. Ak sa tak náhodou stane, je vhodné si odsadnúť do sedacieho úväzku v blízkosti kovovej motívy tak, aby nedošlo k pádu. Po odpočinutí pokračovať, prípadne zlaniť, ak máte k dispozícii lano. Ak je to nevyhnutné, zavolať pomoc."

Je možné, že by stúpajúci počet zásahov na ferratách mohol viesť k ich uzavretiu?

"V pondelok bude vedenie Horskej záchrannej služby rokovať so zástupcami mesta Kremnica, ktorá má feratty na starosti, aby spoločne hľadali riešenia, ktoré negatívne neovplyvnia cestovný ruch, zároveň však zvýšia bezpečnosť návštevníkov."

Horská záchranná služba (HZS) vyzýva turistov, aby zvážili každý výjazd do náročného horského terénu, obzvlášť do úseku ferrát. Podľa štatistík za obdobie od 1. do 15. septembra 2019 absolvovali horskí záchranári 76 zásahov, z toho 71 pozemných, jeden kombinovaný a štyri letecké.

Od začiatku septembra 2020 zaznamenalo operačné stredisko HZS celkovo 91 zásahov. Zvýšil sa aj počet smrteľných úrazov. Kým v septembri minulého roka evidovali dva takéto prípady, tento rok eviduje už štyri.

HZS upozorňuje, že pokiaľ bude počet zásahov na ferratách stúpať, bude nútená z dôvodu ochrany života a zdravia návštevníkov horských oblastí podniknúť právne kroky vedúce k zníženiu obťažnosti ferrát, alebo k ich uzavretiu pre širokú verejnosť.

zdroj: Rádio Vlna