Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Začal sa Európsky týždeň mobility

Európsky týždeň mobility sa koná každoročne od 16. do 22. septembra.

Na národnej úrovni ho koordinuje Slovenská agentúra životného prostredia.

Jeho cieľom je povzbudiť samosprávy, obce, mestá, ale aj inštitúcie, tiež organizácie a školy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mobility.

Hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia Michaela Pšenáková pre Rádio Vlna uviedla:

"Témou ročníka 2020 je Čistejšia doprava pre všetkých! Táto téma odráža ambiciózne ciele uhlíkovo neutrálneho kontinentu do roku 2050, ako stanovila predsedníčka Európskej komisie, pri prezentácii Európskej zelenej dohody. Cieľom kampane je tiež zdôrazniť dôležitosť dostupnosti dopravy s nulovými emisiami a podporiť inkluzívny rámec, do ktorého sú zapojení všetci."

Tento ročník bude vzhľadom na aktuálnu situáciu iný:

"Podujatia, ktoré sa mali konať v interiéri budú presunuté do exteriérov. Samozrejme, ani vonku netreba zabúdať na vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť ďalších ľudí, preto je vhodné mať prichystané rúško a ideálne aj malú, prenosnú formu dezinfekcie."

Zaregistrované obce, mestá či inštitúcie aj napriek sťaženým podmienkam,
opäť potvrdili svoju vynaliezavosť a kreativitu:

"Napr. v Banskej Bystrici je už tradične prichystaná široká ponuka aktivít a podujatí. Spomeniem napríklad Cyklopotulky pri príležitosti 75. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. V Žiline v rámci ETM chystajú Parking day , kedy uzatvoria ulicu s parkovacími miestami. Obyvateľom ulice ukážu, ako inak sa dá tento priestor využiť keď tam neparkujú autá. V Trenčíne chystajú 19. septembra Cykloprejazd pamiatkami mesta. V Košiciach bude naozaj originálne podujatie. Trh cyklodielov, kde sa budú rozpredávať použité aj nové kolesá, rámy, pedále, brzdy a všetko, čo vám na bicykloch môže chýbať."

zdroj: Rádio Vlna