Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Aké majú ženy na Slovensku skúsenosti s pôrodom v nemocniciach?

Práva žien počas pôrodov nie sú vždy dodržiavané. Verejná ochrankyňa práv preto spúšťa prieskum dodržiavania práv počas poskytovania pôrodníckej starostlivosti.

Na nedodržiavanie týchto práv upozornili viaceré medzinárodné organizácie, aj samotné občianky. Pôjde o mapovaciu štúdiu a vyplnenie anonymného formulára. Michaela Pavelková z odboru komunikácie Kancelárie verejného ochrancu práv
pre Rádio Vlna uviedla:

"Link na dotazník je k dispozícii na profiloch verejnej ochrankyne práv na sociálnych sieťach a na webe. Dôvodom začatia prieskumu sú na jednej strane výskumy mimovládnych organizácií a medzinárodných organizácií, ktoré naznačujú, že v tejto oblasti u nás môže dochádzať k porušovaniu práv žien."

Na čo všetko sa bude ombudsmanka v prieskume zameriavať:

"Napríklad na vykonávanie rutinného nástrihu hrádze, šitie po pôrode bez anestézie, zabezpečovanie informovaného súhlasu a práva na súkromie či mechanizmus monitorovania a systém sankcionovania porušovania práv žien počas pôrodu."

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová uviedla, že pôrodníctvo nesmie byť tabu. Týka sa nás všetkých, aj preto je dôležité o tejto téme otvorene hovoriť a snažiť sa o zmenu. Dodala, že nedodržiavanie práv počas pôrodov je celosvetový problém, na ktorý upozorňujú aj Rada Európy či Organizácia Spojených národov.

Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv doplnila, čo bude nasledovať po získaní informácií z prieskumu:

"Po ukončení prieskumu sa verejná ochrankyňa práv so svojimi zisteniami obráti na zodpovedné orgány a v prípade porušovania práv im poskytne svoje odporúčania na odstránenie nedostatkov a bude žiadať o nápravu."

Formulár je dostupný na stránke Verejného ochrancu práv https://www.vop.gov.sk/
Jeho vyplnenie trvá približne 10 minút.

zdroj: Rádio Vlna