Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Polícia apeluje na seniorov, aby nenaleteli podvodníkom

Zbystriť pozornosť a nenaletieť podvodníkom. Takto apeluje polícia Bratislavského kraja na seniorov.

Páchatelia si totiž vyberajú fyzicky slabšie obete a využívajú ich dôverčivosť a bezbrannosť. Akých rád a odporúčaní by sa mali držať povedal pre Rádio Vlna hovorca krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff:

"Neotvárajte svoje príbytky neznámym osobám, ktoré vám výhodne ponúkajú na predaj rôzny tovar alebo vás uisťujú, že vám prišli vyplatiť výhru v lotérii či zvýšiť dôchodok. Odmietnite ponúkanú službu pracovníkov plynární, elektrární, vodární, poisťovní či iných inštitúcií, ktorí sa bez ohlásenia a predloženia odborných preukazov snažia vykonať rôzne činnosti, napr. odpis plynu, vyplatenie preplatku za vodu a podobne."

Dôchodcovia by nemali dôverovať a požičiavať peniaze neznámym osobám, ktoré ich náhodne oslovia na ulici alebo pred domom, a to s požiadavkou, že súrne potrebujú požičať finančnú hotovosť a ako dôvod uvádzajú silné emotívne príbehy.

"Nepodpisujte bez konzultácie s príbuznými alebo právnikmi rôzne dokumenty s osobami, ktoré nepoznáte."

Ostražitý treba byť aj vtedy, keď niekto ponúka pomoc:

"Odmietnite bezdôvodnú, v niektorých prípadoch až násilnú pomoc od neznámych osôb, napr. pomoc s nákupom, odvoz smetí z dvora a podobne. Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a používajú rôzne zámienky ako okradnúť svoje obete. Nevyberajte finančnú hotovosť a cennosti v prítomnosti neznámych osôb."

Policajti tiež radia, že ak sú neznámi v aute, seniori by si mali poznačiť evidenčné číslo vozidiel. Polícia upozorňuje, že dôležité sú aj dobré vzťahy so susedmi a je dobré poznať dôležité čísla:

"Udržiavajte dobré vzťahy so susedmi v dome, ovládajte ich telefónne čísla, ktoré majte viditeľne zapísané, resp. iné dôležité telefónne čísla, napr. na políciu, lekárom alebo hasičom, nakoľko v prípade potreby je ich pomoc najrýchlejšia. Kontaktujte políciu na čísle 158, ak sa osoba, ktorú nepoznáte, správa podozrivo a snaží sa pod rôznymi zámienkami nadviazať s vami kontakt alebo získať si vašu dôveru a vstúpiť do vášho príbytku."

zdroj: Rádio Vlna