Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

V susednom Česku sa stala séria nehôd na železniciach. Aká je situácia na Slovensku?

V susednom Česku sa v uplynulých týždňoch na železniciach stalo viacero tragických nehôd. Spravodajský tím Rádia Vlna zisťoval, aká je situácia na Slovensku.

Oslovili sme Železnice Slovenskej republiky. Ich hovorkyňa Ria Feik Achbergerová pre Rádio Vlna potvrdila,, že v súčasnosti spracovávajú Správu o stave bezpečnosti. Tá analyzuje situáciu na železniciach v prvom polroku 2020:

"V tomto období nemáme zaznamenané žiadne vzájomné zrážky vlakov. Evidujeme 9 prípadov nárazov vlaku, napr. do náhle vzniknutých prekážok najmä vplyvom nepriaznivých vplyvov počasia ako sú padnuté stromy. Takisto evidujeme nárazy vlakov do užívateľov železničných priecestí, kde v tomto období máme zaznamenaných 20 nehôd."

Pri každej zo železničných nehôd podľa spoločnosti zisťujú ich príčiny. A potom sa prijímajú opatrenia na to, aby sa predišlo takýmto nehodám. Hovorkyňa dodala, že majú aj vnútorné prevádzkové predpisy:

"Určujú zamestnancom v doprave ako výpravca, výhybkár, ale aj rušňovodič pravidlá práce pri jednotlivých situáciách, teda čo treba robiť, ak zariadenie funguje, ale aj ak je v poruche. Momentálne neplánujeme žiadne zmeny."

Darí sa takto predchádzať nešťastiam na železniciach?

V porovnaní s minulým polrokom, podľa vyjadrenia spoločnosti, nie je mimoriadnych udalostí na železniciach viac.

Ako vnímajú slovenskí železničiari sériu nehôd v susednej Českej republike?

Vyšetrovanie v Česku ešte nie je na konci. Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky dodala:

"K otázkam týkajúcich sa železničných nehôd v Česku v poslednom období sa bude dať odborne vyjadriť až po celom priebehu vyšetrovania, ktoré istotne českí kolegovia v súčasnej dobe realizujú."

zdroj: Rádio Vlna