Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Zelená stuha Horehronia

Horehronie ponúka mnoho možností na strávenie voľných chvíľ. Popretkávané je množstvom značených a udržiavaných cykloturistických trás. Niektoré sú náročnejšie, iné menej.

Od roku 2019 premáva na trase Brezno - Dedinky Mlynky historický Horehronský expres. Pohodlne aj s bicyklami sa ním dostaneme do Telgártu. Jazda Expresom je nezabudnuteľný zážitok. Vláčik nás vysadí priamo pod legendárnou Kráľovou hoľou. Zdolať Kráľovu hoľu zo sedla bicykla je výzvou, menej zdatným cykloturistom odporúčam využiť požičovňu e-bikov. Za odmenu poskytne hoľa krásne výhľady na majestátne štíty Vysokých Tatier.

Zelená stuha Horehronia patrí medzi najkrajšie cyklotrasy v tejto oblasti. Tiahne sa od Telgártu až po obec Mýto pod Ďumbierom. Trasa je stredne náročná, trekingová, vedie lesmi, lúkami ale aj horehronskými dedinami, ktoré majú čo ponúknuť návštevníkom. Od obecného úradu v Telgárte stúpame po modrej značke do miestnej časti Havraník v nadmorskej výške 1000 m.n.m.

Ponad Čeremku sa dostaneme do rázovitej obce Šumiac. Dedina nás očarí nádhernou tradičnou architektúrou, ktorá je doplnená o vôňu pokosenej trávy. Malebné drevenice, učupené pod Kráľovou hoľou, nám pripomínajú, ako si žijú ľudia v lone prírody. Cyklotrasa ďalej pokračuje naprieč celým Horehroním.

Otvorená scenéria Nízkych TatierMuránskej planiny je dokonalá kulisa skvelého zážitku zo sedla bicykla. Vo Valkovni-časť Nová Maša vychádzame na hlavnú cestu č.66, ktorú opustíme pri turistickom kempingu. Asfaltová cesta nás dovedie do obce Pohorelá, ďalej pokračujeme poľnými cestami na Heľpu. Obec je známa Horehronskými folkórnymi slávnosťami, ktoré každoročne potešia milovníkov folklóru. Až po Závadku nad Hronom pokračujeme hlavnou cestou. Odtiaľ nás čaká stúpanie na Vyšné Rakytiny a poľnými cestami sa dostávame cez Polomku na Bacúch. Cestou míňame rozhľadnu na Bučníku. Modrá značka nás dovedie cez Braväcovo do Bujakova, kde Zelená stuha Horehronia končí. Celková dĺžka trasy je približne 50 km.

Článok vznikol vďaka spolupráci so združením SCK Slovenský Cykloklub.


zdroj: PR článok