Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Cyklotrasa Čierny Balog, Krám-Hrončianska dolina-Hronec, Svätý Ján-Kamenistá dolina-Sihla-Čierny Balog

Hrončianska dolina sa stala jednou z najlákavejších lokalít pre mnohých návštevníkov Horehronia.

Turistov prevedie z obce Čierny Balog - časť Krám atraktívnym prostredím v obkolesení vône lesa a ticha až do obce Hronec-časť Svätý Ján. Dolina je dlhá 4 km a nový asfaltový povrch ponúka nenáročnú cyklistiku pre všetky generácie. Trasu lemuje Čiernohronská železnička. Atrakciou v obci Hronec je prvý liatinový most v Uhorsku z roku 1810.

Cyklotrasa Hrončianskou dolinou je skvelým východiskovým miestom na turistickú cyklotrasu do Kamenistej doliny.

V Hronci- časti Svätý Ján v nadmorskej výške 488 m.n.m. sa plynulo napája na Kamenistú dolinu. Približne 25 km dlhá Kamenistá dolina má asfaltový povrch a je to najdlhšia dolina na Slovensku. Celou dĺžkou doliny tečie Kamenistý potok, ktorý tvorí jeden z prítokov Čierneho Hrona. Ďalším lákadlom tejto doliny je tajch Hrončok, ktorý v minulosti slúžil ako vodná nádrž, zachytávajúca vodu. Tá sa následne využívala na splavovanie dreva z lesov do dolín k pílam a ľudským obydliam.

Kamenistá dolina je rajom cyklistov.

Oko potešia nádherné výhľady a malebné lesné zákutia. Nie je nič nezvyčajné, ak natrafíme na lesnú zver, srnky či medvede. Cykloturistická trasa nás dovedie až do obce Sihla, nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 890 m.n.m na Sihlianskej planine vo Veporských vrchoch, na rozhraní Horehronia, Podpoľania a Gemera. Od obce Sihla v dĺžke 2,5 km je potok vyhlásený za chránený prírodný areál – Meandre Kamenistého potoka. Obec je plná malebných, zachovaných, drevených domčekov, ktoré slúžia nielen chatárom, ale poväčšine sú trvale obývané. Odtiaľto sa dostaneme hlavnou cestou znova do obce Čierny Balog-časť Vydrovská dolina.

Pre zdatnejších cykloturistov vedie pekná cyklotrasa Rudná magistrály cez sedlo Tlstý Javor, pamätné miesto bojov SNP, Obrubovanec a Korytárky, ktorá vyústi vo Vydrovskej doline. Naskytnú sa nám výhľady na Nízke Tatry a Poľanu.

Doliny  Balockých vrchov sú popretkávané niekoľkými cyklotrasami. Vydrovo je známe rozsiahlym lesníckym skanzenom. Veľkým lákadlom pre turistov je Čiernohronská železnička premávajúca na trase Čierny Balog - Vydrovo, Krám, Dobroč. Sezóna začína v máji a končí v septembri. V skanzene si príde na svoje každý milovník prírody. Okrem náučného chodníka ponúka exponáty pracovných strojov, miniatúru starej drevenej dedinky, symbolický cintorín, ale aj diviačiu oboru a srnčiu zver. Všetko sa dá absolvovať pohodlne bicyklom. Smerom do obce Čierny Balog, 5 - 6 km po asfaltovej ceste sa dostaneme do východiskového bodu - časť Krám. Celá cyklotrasa má zhruba 55 km.

Článok vznikol vďaka spolupráci so združením SCK Slovenský Cykloklub.


 

zdroj: PR článok