Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Vozidlá so stočenými kilometrami sa darí častejšie odhaliť

Podvody pri predaji ojazdených áut sú stále aktuálnym problémom. Niektorí predajcovia totiž nepravdivo informujú o viacerých parametroch vozidla.

Problémom je často zmena údajov o kilometroch, na ktoré sa väčšina spotrebiteľov zameriava. Na Slovensku preto funguje Register prevádzkových záznamov vozidiel a takzvané ODO-passy. Tento systém overovania, ktorý zriadilo ministerstvo dopravy, funguje u nás dva roky.

Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality vysvetlil, prečo sa tento systém zaviedol:

"Kým v minulosti boli údaje o histórii najazdených kilometrov dostupné na internete, čím dochádzalo k ich zneužívaniu, informácie z registra prevádzkových záznamov vozidiel sú poskytované vo forme výpisov tzv. ODO-passov. Tie vyhotovuje na Slovensku vyše 900 poskytovateľov ODO-passov."

V súčasnosti už mnohí ľudia, ktorí predávajú ojazdené auto priamo v inzeráte na internete zverejňujú informáciu, že k vozidlu existuje ODO-Pass. Podľa Strelca by tak poctivý predajca mal poskytnúť záujemcovi údaje na jeho overenie.

K histórii najazdených kilometrov sa spotrebiteľ dostane pomocou troch údajov: čísla ODO-Passu, dátumu posledného záznamu v ODO-Passe a posledného stavu kilometrov zaznamenaného v ODO-Passe.

Záujemca toho ale o vozidle môže zistiť viac:

"V rámci samostatnej prílohy k ODO-Passu získa napr. údaje, či vozidlo nie je v lízingu, exekučnej blokácii, pátraní a podobne. Pokiaľ sú v prílohe k ODO-Passu záznamy o poškodeniach vozidla v dôsledku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti, spotrebiteľ si môže vygenerovať výpis o poškodeniach vozidla."

Od začiatku fungovania Registra prevádzkových záznamov vozidiel sa odhalilo viac ako 17 000 vozidiel so stočenými kilometrami. Podľa Miroslava Strelca odhalených prípadov pribúda.

zdroj: Rádio Vlna