Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Súčasný interrupčný zákon netreba meniť, podľa výskumu si to myslí väčšina Slovákov

Vyplýva to zo sociologického výskumu, ktorý uskutočnil Inštitút pre verejné otázky na vzorke 1009 respondentov.

Analytička z Inštitútu pre verejné otázky Zora Bútorová uviedla:

"Náš výskum ukázal, že verejnosť na Slovensku nepociťuje potrebu meniť interrupčný zákon, čiže v rebríčku spoločenských problémov, ktoré naši ľudia pociťujú, potreba meniť interrupčný zákon sa vlastne ani nevyskytuje."

Analytička IVO pre Rádio Vlna uviedla aj to, či sa v prieskume zistili nejaké rozdiely medzi mužmi a ženami, v nazeraní na túto problematiku:

"Na tom, že by bolo najlepšie zachovať terajšiu podobu interrupčného zákona sa zhoduje väčšina žien a mužov. Tie rozdiely sú veľmi nízke, ide o dve percentá, čo je štatisticky nevýznamné."

Výskum tiež ukázal:

"So zvyšujúcim sa vzdelaním rastie podpora názoru, že netreba interrupčný zákon meniť. Ale treba povedať, že aj v skupine s najnižším základným vzdelaním, je to takisto najrozšírenejší názor."

Čo sa týka vekového zloženia, opäť najviac ľudí si v každej vekovej skupine myslí, že interrupčný zákon netreba meniť.
Aj keď najväčšia podpora zachovania terajšej legislatívy je vo vekovej skupine ľudí v strednom a mladšom strednom veku, od 35 do 55 rokov.
Analytička Bútorová ďaej uviedla:

"Zaujímavé je ešte zistenie, že najmladší ľudia vo veku 18 až 24 rokov často nemajú vôbec nijaký názor. To znamená, že vôbec nepoznajú znenie tohto zákona, takže tam by skôr bolo treba viac osvety."

Zdroj: Rádio Vlna