Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Miliónu zahraničných študentov hrozí, že budú musieť opustiť krajinu, dôvodom je online vzdelávanie

Približne miliónu zahraničných študentov v USA hrozí, že budú musieť odtiaľ odísť v prípade, že univerzity, na ktorých študujú, prejdú výlučne na online vzdelávanie. Uviedla to televízia CNN.

Americký Imigračný a colný úrad (ICE) tento týždeň oznámil, že ministerstvo zahraničných vecí nebude udeľovať víza študentom zapísaným na školách alebo v programoch, ktoré sa budú počas nasledujúceho jesenného semestra vyučovať výhradne online. Úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP) týmto študentom nepovolí vstúpiť na územie Spojených štátov.

Niektoré univerzity oznámili, že výučba vo všetkých programoch bude prebiehať online z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá si len v USA vyžiadala viac ako 130.000 obetí na životoch.

Viac ako polovica zahraničných študentov v USA pochádza z Ázie. V akademickom roku 2018/19 ich bolo 370.000 z Číny, 202.000 z Indie a 52.000 z Južnej Kórey.

Rozhodnutie môže mať vplyv aj na ekonomiku USA. Podľa neziskového Inštitútu pre medzinárodné vzdelávanie v roku 2018 prispeli študenti z Číny, Indie a Južnej Kórey do ekonomiky sumou viac ako 25 miliárd dolárov.

V prípade, že budú musieť odísť, nemusia byť ochotní naďalej platiť školné za štúdium na diaľku z iného časového pásma. Zahraniční študenti takisto môžu prísť o prácu v USA, ktorá je často jedným z dôvodov, prečo sa tam rozhodli študovať.

zdroj: TASR