Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Vlani sa na Slovensku zjedlo 3,4 kg čokolády na obyvateľa

Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku podľa predbežných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v roku 2019 dosiahla 3,4 kilogramu na obyvateľa.

V roku 2018 spotreba podľa definitívnych údajov dosiahla 3,5 kg na obyvateľa a v roku 2017 až 3,8 kg na obyvateľa. Informovalo o tom oddelenie komunikácie ŠÚ SR pri príležitosti dňa čokolády.

"Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku posledné roky klesá. Treba si však uvedomiť, že čokoláda je tiež súčasťou spotreby cukrárskych výrobkov, ktorých ročne skonzumujeme porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek," uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, kedy každý občan SR bez rozdielu veku v priemere za rok skonzumoval 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek.

V medzinárodnom porovnaní majú podľa štatistikov najväčšiu spotrebu čokolády Švajčiari na úrovni 9 kg na obyvateľa a Nemci na úrovni 7,8 kg za rok (údaje z roku 2015 podľa statista.com).

Deň čokolády sa podľa ŠÚ SR oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa na pultoch v Európe objavila práve v tento dátum v roku 1550 ako produkt privezený od mexických Indiánov. Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka. Experti posudzujú kvalitu tejto komodity podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru.
Odborníci považujú za ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.

zdroj: Rádio Vlna/TASR