Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník

Nepodceňujme horúčavy

Netradičný školský rok je za nami, celé leto ešte pred nami a s ním sú spojené aj tropické teploty. Zabúdať by sme preto nemali na fakt, že zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník.

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová:

"Zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník, v ktorom veľmi rýchlo stúpa teplota vzduchu. Vzduch sa v takomto aute v priebehu jednej hodiny môže prehriať až na 70 stupňov. A takúto vysokú teplotu živý organizmus nemôže zniesť."

Záchranári upozornili, že postupne so zohrievaním vzduchu sa zohrieva aj organizmus, a to až do 41 stupňov. Krčová doplnila, že pri takejto vysokej teplote už začnú zlyhávať základné životné funkcie - vedomie, dýchanie a krvný obeh.

Smrť organizmu môže podľa nej v niektorých prípadoch nastať už po 15-ich až 20-ich minútach strávených pri extrémne vysokej teplote vzduchu.

Ako apelujú záchranári, v žiadnom prípade nie je bezpečné nechávať v uzamknutom aute deti, starých a bezvládnych ľudí, ale ani zvieratá, ktoré sa bez pomoci nedokážu dostať z auta von.

Aj počas dlhej cesty v aute bez funkčnej klimatizácie pri otvorených oknách s prísunom čerstvého vzduchu môže podľa záchranárov nastať prehriatie organizmu. To sa však prejaví s odstupom niekoľkých hodín zvýšenou telesnou teplotou až horúčkou, bolesťami hlavy, vracaním a celkovou slabosťou.

Dostať môžeme úpal, a preto je veľmi dôležité dopĺňanie tekutín už počas cesty, aby sa mal organizmus šancu sám ochladzovať potením. Dehydratácia, teda nedostatok tekutín, totiž urýchľuje prehrievanie organizmu.

zdroj: Rádio Vlna/TASR