Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Gastronómia a hotelierstvo sa snažia pozviechať z následkov koronakrízy

Situácia v gastronómii a hotelierstve je mimoriadne kritická.

Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) s tým, že zodpovednosť za to nesie vláda.
Dôvodmi sú podľa asociácie škody spôsobené zatvorením prevádzok a výraznými obmedzeniami, ale aj slabá a absolútne nedostatočná pomoc, ktorá je pre veľkú časť najviac ohrozených malých a stredných podnikov takmer úplne nedostupná.

Tretina hotelov a reštaurácií podľa AHRS ešte stále neotvorila svoje prevádzky. V marci a apríli prišlo o prácu viac ako 10.000 zamestnancov - kuchárov a kuchárok, čašníkov, chyžných, či recepčných. Toto číslo pritom podľa asociácie rastie každý deň.

"Obrovský pokles všetkých prevádzok v cestovnom ruchu z marca pokračoval v máji a podľa prepočtov sa nezastaví ani v letných mesiacoch. Podľa prieskumu AHRS medzi zamestnávateľmi je možné očakávať, že po lete sa toto číslo vyšplhá až na 38.000 prepustených zamestnancov. Tento stav však nemusí byť konečný," upozornil generálny manažér asociácie Marek Harbuľák.

Vláda pritom podľa neho napriek požiadavkám odvetvia cestovného ruchu nereaguje. Asociácia tvrdí, že v kritickej situácii je už v tomto čase zhruba 20.000 prevažne drobných zamestnávateľov a podnikateľov v gastronómii a hotelierstve. Malí zamestnávatelia pritom tvoria viac ako 90 % všetkých podnikov.

"Práve oni a k tomu viac ako 100.000 zamestnancov chcú od vlády v týchto dňoch počuť, či im pomôže, napríklad znížením sadzby DPH pre gastro prevádzky alebo preplácaním príspevku na rekreáciu namiesto zamestnávateľa.

Potrebovali to počuť už pred letnou sezónou, nie po skončení letnej sezóny alebo o rok, o dva," podotkol Harbuľák.

Asociácia zároveň poukázala na to, že rýchlu pomoc cestovnému ruchu rôznymi masívnymi opatreniami poskytla väčšina krajín Európskej únie. A to napríklad nižšou sadzbou DPH na stravovacie služby. Na Slovensku pritom podľa Harbuľáka nebola prijatá žiadna špecifická pomoc, ktorá by pomohla naštartovať gastro prevádzky, hotely a penzióny.

Ministerstvo dopravy v reakcii uviedlo, že veľmi citlivo vníma problémy podnikateľov v cestovnom ruchu, preto pripravilo konkrétne zmeny, ktoré pomôžu naštartovať domáci cestovných ruch. "Ide o zmeny v nastavení rekreačných poukazov, aby sme čo najviac motivovali Slovákov tráviť dovolenku u nás, a tým podporili tento segment hospodárstva. Zároveň sme spustili masívnu propagačnú kampaň 'Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad' na podporu domáceho cestovného ruchu," priblížil odbor komunikácie rezortu dopravy. Ďalšie ekonomické opatrenia sú podľa ministerstva v gescii rezortu hospodárstva.

zdroj: TASR