Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Pozor na kliešťovú encefalitídu

Slovensko je v rámci Európy na špici v počte prípadov kliešťovej encefalitídy

Vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová pre Rádio Vlna povedala, aká je štatistika evidovaných prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku podľa krajov:

"K súčasnému dňu sme zaznamenali na celom Slovensku 26 prípadov ochorení. Najvyšší výskyt je signalizovaný z Banskobystrického kraja, kde sme doposiaľ evidovali 15 prípadov ochorení."

Ďalšie prípady evidujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v Trenčianskom kraji, kde hlásia 5 prípadov, Žilinský má 5 prípadov a Košický kraj jeden prípad.

Mária Avdičová uviedla, či sa prejavuje kliešťová encefalitída vždy alebo iba v niektorých prípadoch:

"To závisí od toho, aká je infekčná dávka, ktorú dostaneme buď od infikovaného kliešťa, alebo teda, aká infekčná dávka sa nachádza v nejakej potravine, ktorá je vyrobená od zvierat, ktoré boli predtým takisto infikované vírusom kliešťovej encefalitídy prostredníctvom zaklieštenia. Takže sa neprejavuje u každého."

Kliešťová encefalitída má zvyčajne dvojfázový priebeh. Prvá je typická chrípkovitými príznakmi, ako horúčka, bolesť svalov, únava. Potom nastáva na pár dní bezpríznakové obdobie. A potom hlavná fáza:

"Prichádza tá hlavná druhá fáza, ktorá sa prejavuje potom obrovskými bolesťami hlavy, teda všetkými prejavmi dráždenia centrálneho nervového systému. Zápal mozgu sa tu v plnom rozsahu prejaví. Dominantné sú bolesti hlavy, mnoho ľudí má z toho pocit na zvracanie, je veľmi unavený, má vysoké teploty a tie ho privedú často k lekárovi."

Čo je dôležité pri prevencii?

"Treba v prvom rade sledovať zaklieštenie, aby sa včas odstránil tento kliešť a aby nemal čas na nás preniesť infekciu. Toto je veľmi dôležité v tej prevencii."

Proti kliešťovej encefalitíde existuje aj očkovanie, ktoré čiastočne hradia niektoré zdravotné poisťovne.

zdroj: Rádio Vlna/TASR