Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Poľnohospodári monitorujú škody po suchu, ale aj po intenzívnych lejakoch

Daždivé počasie už začína spôsobovať poľnohospodárom starosti. Ako hodnotia posledné mesiace?

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová pre Rádio Vlna povedala, ako po období jarného sucha hodnotia poľnohospodári na Slovensku pretrvávajúce dažde a či dokážu vykryť výpadky v zrážkach z jari,
alebo je to pri niektorých plodinách už neskoro:

"Počas prvých daždivých dní boli poľnohospodári spokojní, že po dlhom období sucha prišli konečne vytúžené zrážky. Už vtedy sme však skonštatovali, že sucho bolo v niektorých prípadoch tak intenzívne a dlhotrvajúce, že ani tieto zrážky nedokážu rastlinku nanovo naštartovať. Preto je isté, že škody po tohtoročnom jarnom suchu na úrode, čo sa týka množstva, ale aj zníženej kvality, budú."

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora robí monitoring sucha. Znamená to, že zisťuje, do akej miery naši poľnohospodári majú výpadky na tohtoročnej úrode. K sledovaniu škôd následkom sucha pridáva aj monitoring škôd,
ktoré v týchto dňoch spôsobili intenzívne dažde.

Aké problémy spôsobuje dlhotrvajúci dážď?

Takéto počasie znamená pre poľnohospodárov problémy. Je totiž prirodzené, že tam, kde je veľmi premočená pôda, tak poľnohospodári nemôžu vstúpiť ťažkými traktormi a inými poľnohospodárskymi strojmi do polí, pretože by zapadli.

"V oblastiach, kde dlhodobo intenzívne prší momentálne poľnohospodári na poliach nepracujú. Za štandardného počasia by v tomto období mali poľnohospodári kosiť trvalé trávne porasty, teda zbierať krmivo pre zvieratá. Rovnako by mali ošetrovať plodiny pred rôznymi chorobami a škodcami alebo by mali zbierať už aj prvú úrodu zeleniny a zemiakov."

Mnohé tieto činnosti sú momentálne zastavené práve pre dážď. Poľnohospodári musia čakať, kým dažde odznejú. Môžu sa problémy neskôr odzrkadliť napríklad na cenách potravín? Jana Holéciová uviedla:

"Áno, môžu. Zatiaľ je však predčasné hovoriť akékoľvek čísla. Cibuľa a cesnak sú až príliš nasiaknuté vodou, čo bude robiť väčší problém pri ich samotnom sušení. Niekde ležala už vytiahnutá cibuľa na zemi, len ju pestovateľ nestihol pre dážď pozbierať, takže mokla. Pokiaľ je plodina dlhšiu dobu vystavená vode, tak stráca na kvalite. Z tohto vývoja počasia nie sú pestovatelia vôbec nadšení."

zdroj: Rádio Vlna