Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ako sa nenechať oklamať podvodnými webstránkami

Na Slovensku existujú rôzne stránky, ktoré nabádajú na rôzne druhy investovania.

Národná banka Slovenska upozorňuje na falošnú reklamu v podobe článku,, ktorá zneužíva meno jej guvernéra Petra Kažimíra.
Článok nabáda na investovanie do kryptoaktív. Takéto podvodné aktivity sú pritom časté. Pre Rádio Vlna to potvrdil aj výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas - Maroš Ovčarik:

"Určite sa objavujú tak ako sa objavujú klamlivé reklamy na čokoľvek iné, akékoľvek iné segmenty, tak sa objavujú z času na čas klamlivé reklamy aj na investovanie, pretože investovanie je dlhodobo vnímané ako sektor, ktorý je pre ľudí menej zrozumiteľný a z tohto dôvodu je viac lákavý aj pre prípadných podvodníkov klienta zmiasť."

Na čo sa treba najskôr zamerať, ak takúto reklamu uvidíme?

Maroš Ovčarik odporúča zamerať sa na to, kto poskytuje tieto služby:

"Či ten subjekt je relevantný, transparentný. Či už si pozrieť cez internet referencie toho poskytovateľa. Pokiaľ je to subjekt, ktorý poskytuje služby na Slovensku, tak by mal byť registrovaný v Národnej banke Slovenska. Veľký pozor, pokiaĺ niekto používa slovo garancia pri investovaní, tak je vysoko pravdepodobné, že je to veľmi podozrivá ponuka. To znamená, že také nejaké základné kontroly si vie aj bežný človek spraviť cez internet sám."

Maroš Ovčarik uviedol, čo hrozí, ak by sme na takúto klamlivú reklamu naleteli:

"Hrozí im to, že zadajú svoje osobné údaje niekde na internet a jednoducho nebudú mať kontrolu nad svojimi osobnými údajmi. Ak by to bola nejaká podvodná spoločnosť a zadali by tam svoje platobné inštrukcie, napr. údaje z platobnej karty alebo by poslali peniaze spoločnosti, ktorá neposkytuje transparentné a dôveryhodné služby, tak im hrozí aj strata peňazí."

zdroj: Rádio Vlna