Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Odklad splátok má aj svoje riziká

Pre tých, ktorí stratili prácu alebo časť príjmov, v čase koronakrízy je možnosť odkladu splátok maximálne na 9 mesiacov. Ale má to aj svoje riziká.

Odklad splátok úverov patrí k opatreniam, ktoré majú zmierniť negatívne dôsledky koronakrízy. Viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor priblížil, ako túto možnosť hodnotí:

"Áno, my sme si kúpil teraz čas, ale nevieme, čo bude o tých 9 mesiacov. S istotou vieme povedať, že zlyhané úvery budú narastať. Keď sa pozriete do tých scenárov, ktoré sú v správe finančnej stabilite, tak vidíte, že aj v relatívne zlých scenároch bude mať bankový sektor dostatok regulatórneho kapitálu."

Čo to znamená?

"Keď túto situáciu porovnáme s finančnou krízou, tak pred finančnou krízou sme mali orientačne 10% kapitálu a teraz máme 20%. To znamená, že sme v oveľa lepšej situácii na absorbovanie týchto rizík."

Odborníci tvrdia, že eliminovať riziká môže aj rozšírenie poistenia v nezamestnanosti. Existujú tiež vládne opatrenia, ktoré okrem odkladu splátok dokážu zmierňovať riziko, že domácnosti nebudú vedieť po deviatich mesiacoch splácať svoje záväzky.

Zároveň by si mali preštudovať ponuky viacerých bánk.

Pri výbere úveru by mali ľudia dodržiavať niekoľko zásad. Na čo si dať pozor pri výbere úveru, upozornila Sylvia Ďatelinková zo Slovenskej bankovej asociácie:

"Zvýšenú pozornosť by ste mali venovať najmä ročnej percentuálnej miere nákladov. Toto číslo vyjadruje cenu spotrebiteľského úveru a je kľúčovým ukazovateľom pre porovnanie výhodnosti úverov od rôznych úverových inštitúcií."

V prípade úverov na bývanie a fixácie, vo všeobecnosti je rozumnejšie staviť na stabilitu. Najmä v období nízkych úrokov.
Je ideálne si zvoliť radšej dlhšiu fixáciu a mať istotu nemennej splátky na ďalších 5 rokov. Sylvia Ďatelinková tiež upozornila:

"Pred tým ako sa rozhodnete si úver vziať, mali by ste si poriadne zrátať, či vám zostane potrebná suma na splátku.A nielen to. Rovnako by ste mali myslieť aj na zadné vrátka a pre neočakávané výdavky si vytvárať priebežne rezervu minimálne vo výške aspoň troch mesačných splátok."

zdroj: Rádio Vlna