Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Čo by sa v zariadeniach sociálnych služieb mohlo zlepšiť?

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím upozornila na nedostatky v súvislosti so zariadeniami sociálnych služieb v správe o svojej činnosti za rok 2019.

Komisárka Zuzana Stavrovská pre Rádio Vlna uviedla hlavné nedostatky:

"Nízka úroveň práva na primeranú životnú úroveň, ochranu dôstojnosti súkromia intimity a nezávislého spôsobu života. Je veľmi dôležité upozorniť na ochranu aj zamestnancov, ktorí musia týchto klientov dvíhať, lebo v mnohých zariadeniach neexistujú stropné zdviháky. Tie hygienické podmienky v mnohých zariadeniach sú nevyhovujúce."

Pri starostlivosti o klientov je často veľmi nízky počet zamestnancov, aj ich ohodnotenie. Komisárka v správe poukázala aj na to, že viacerí neverejní poskytovatelia sociálnych služieb nezverejňujú cenník za poskytované služby na dostupnom mieste. Vo väčšine zariadení, ktoré navštívila, tiež chýbali signalizačné zariadenia pre imobilných klientov. Na to, aby si privolali pomoc, museli vykrikovať a často chýbal aj nácvik evakuácie.

Zuzana Stavrovská uviedla, čo momentálne najčastejšie bráni zlepšeniu situácie:

"V tých zariadeniach, kde je najviac problémov, a kde sú problémy najvypuklejšie, nám chýba odborné vedenie zariadenia a určitý manažér kvality priamo v zariadení. Ďalším problémom je, že nie sú nastavené procesy pre jednotlivé profesie a kontrolné mechanizmy práce ľudí, ktorí tieto úlohy plnia."

Zuzana Stavrovská potvrdila, že pandémia koronavírusu ovplyvnila aj zariadenia sociálnych služieb:

"Samozrejme, tá situácia sa zhoršila, pretože došlo k sociálnej izolácii klientov. Veľmi ťažko klienti znášali to, že sa nemohli stretávať so svojimi blízkymi, že nemohli chodiť na svoje pravidelné aktivity."

Podľa Zuzany Stavrovskej by klienti by celoročne malo mať možnosť viesť čo najviac nezávislý spôsob života.

"A k tomu by mali smerovať všetky aktivity zariadení, znižovanie počtu klientov, vytváranie malých komunitných zariadení."

Zmeny by mali dotknúť aj bezbariérového prístupu:

"Odstraňovanie architektonických bariér a získavanie zručností nakladaním peňazí a možnosť sa zamestnať v nejakej dielni, chránenej dielni alebo nejakým spôsobom byť sebestačný aj z hľadiska finančného zabezpečenia svojich potrieb."

Komisárka na základe svojich zistení odporúča viacero zmien, vrátane pravidelných kontrol kvality poskytovania sociálnych služieb vo všetkých druhoch zariadení, bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom. Zariadenia by sa mali vždy vedieť obrátiť na svojho zriaďovateľa s možnosťou poradenstva a usmernenia interných kontrolných mechanizmov.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská zároveň dodala:

"Nerada by som všetky zariadenia hodila do jedného vreca, že vo všetkých zariadeniach je všetko zlé. Informácie, ktoré sme zhrnuli v správe dokumentujú možno v mnohých zariadeniach len čiastkové zistenia. V niektorých zariadeniach je ich viac. Tieto zariadenia nám vždy aj reagujú na opatrenia, ktoré sme im uložili, veľmi pozitívne."

zdroj: Rádio Vlna