Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Prezidentka nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja za primerané a dôvodné

Obchody sú v nedeľu zatiaľ stále zatvorené.

Dôvodom sú podľa hygienikov sanitárne opatrenia. Maloobchodníci by si však chceli sami vybrať deň, ktorý využijú ako sanitárny. A k tomuto obmedzeniu sa vyjadrila aj prezidentka.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je po zrušení núdzového stavu potrebné prehodnotiť, do akej miery platné hygienické a bezpečnostné opatrenia ešte napĺňajú svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia občanov. Každé takéto opatrenie musí byť primerané a dôvodné. Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec uviedol:

"Čo sa týka obmedzenia nedeľného predaju z dôvodu sanitárneho dňa, takéto opatrenia ona nepovažuje ani za primerané ani za dôvodné. Obmedzenie nedeľného predaja by malo byť založené buď na dobrovoľnej báze, prípadne na základe zákona, na ktorom sa nájde zhoda NR SR."

Prezidentka ďalej pripomína, že povinnosť sa navyše týka len obchodov, a nie napríklad gastroprevádzok, v ktorých je počas týždňa tiež veľká koncentrácia ľudí.

Obmedzenie kritizujú aj viacerí poslanci.

Ondrej Dostál, Radovan Kazda, obaja z SaS, a Ján Benčík zo strany Za ľudí požiadali hlavného hygienika Jána Mikasa o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktorým sa zakázal nedeľný maloobchodný predaj. Rozhodnutie, aby sanitárnym dňom bola práve nedeľa, vnímajú poslanci ako politické dôvody. Epidemiológovia uviedli, že im prišlo v aktuálnej situácii spojenej s pandémiou ako prijateľné riešenie stanoviť sanitárny deň na nedeľu. Celý proces sanitácie si totiž podľa úradu vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu, čo podľa neho nie je možné v bežné pracovné dni zabezpečiť.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov žiada, aby si maloobchodníci mohli sami vybrať, ktorý deň využijú ako sanitárny.
Iniciatíva vo vyhlásení uvádza, že ak je aj napriek aktuálnej situácii stále nutné mať sanitárny deň, ten by nemal byť striktne určený hlavným hygienikom. Daniel Krakovský z iniciatívy povedal, že obchodníci si sami vedia zvážiť, ktorý deň by bol pre povinnú sanitáciu najvhodnejší.

Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že plánuje na tohtotýždňovom zasadnutí odborného konzília otvoriť tému sanitárneho dňa v nedeľu. Chce nájsť riešenie, pri ktorom budú zachované podmienky dôkladnej a častejšej sanitácie priestorov prevádzok.
TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

zdroj: Rádio Vlna/TASR