Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dnes je Medzinárodný deň detí

Sviatok detí, známy pod oficiálnym názvom Medzinárodný deň detí (MDD), sa pripomína vo viac ako 20 krajinách na svete.

Na Slovensku sa tak deje od roku 1952.

Na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN zo 17. septembra 2012 je 1. jún aj Svetovým dňom rodičov, aby sa zdôraznila ich dôležitá úloha v živote detí.

Aj podľa spisovateľa Daniela Heviera môže MDD upriamiť pozornosť na dospelých a ich prístup k deťom.

"My, dospelí, často siahame ku krajnostiam. Buď sa venujeme deťom priveľmi, dýchame im na krk, nedovolíme im byť samými sebou. Alebo potom na ne kašleme a utišujeme si svedomie takýmito sviatkami. Ale je pekné, dobré, milé a užitočné, že nás na to upozorňuje aj takýto medzinárodný deň," uviedol pre TASR autor viacerých obľúbených detských kníh.

Detstvo dnešných detí sa podľa Heviera líši od toho, aké prežil on.

"Ja som vyrastal na ulici a na dvore, vychovávalo ma mesto a jeho príroda, ihrisko, pivnica, knižnice, žil som v partiách a bandách... Nechodil som na nijaký krúžok, a predsa som vyskúšal všetky možnosti a ponuky. Chodili sme ako deti jeden druhému do domácnosti, poznali sme všetkých rodičov, súrodencov, príbuzných... Dnešné deti vychovávajú monitory a aplikácie. Nenariekam, neľutujem, nekritizujem - konštatujem," poznamenal Hevier.

To, čo sa však skoro vôbec nezmenilo, je podľa neho vzťah detí ku knihám a čítaniu.

"Aj za mojich detských čias sme nečítali všetci - to je mýtus a spomienkový klam. A aj dnes deti čítajú - teda tá menšina, ktorá čítala a bude čítať vždy," uviedol spisovateľ.

Podľa Heviera dnešným deťom na Slovensku chýba často to, že im nič nechýba.

"Mnohým chýbajú túžby a sny, motivácia vymaniť sa zo svojho prostredia a dosiahnuť niečo viac, ako majú. Samozrejme, nemyslím tým materiálne veci," dodal pre TASR.

zdroj: Rádio Vlna/TASR