Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

OSN aj EÚ kritizujú izraelské plány na anexiu v Predjordánsku

Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov vyzval v stredu Izrael, aby sa vzdal svojich plánov na anexiu časti okupovaného Predjordánska.

Pripojil sa tak k silnejúcemu odporu medzinárodného spoločenstva voči tomuto plánu novej izraelskej vlády, napísala agentúra AFP.

Mladenov zároveň počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN vyzval Palestínčanov, aby pokračovali v rokovaniach s tzv. kvartetom, ktoré pozostáva zo Spojených štátov, Ruska, EÚ a OSN.

"Vyzývam svojich kolegov z blízkovýchodného kvarteta, aby spolupracovali s OSN a urýchlene predložili návrh, ktorý kvartetu umožní ujať sa svojej sprostredkovateľskej úlohy a spolupracovať s krajinami v regióne s cieľom urobiť kroky k mieru," uviedol Mladenov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu zložil sľub ako predseda vlády národnej jednoty, ktorej súčasťou je aj strana jeho bývalého rivala Bennyho Ganca. Podľa koaličnej dohody vláda môže od júla rokovať o anektovaní častí Západného brehu.

Netanjahu počas kampane pred marcovými voľbami sľuboval, že k územiu Izraela pripojí údolie rieky Jordán, ktoré je kľúčovým strategickým územím na Západnom brehu, ako aj tamojšie židovské osady.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom umožňuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania pritom chcú z východného Jeruzalema urobiť hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Plány novej izraelskej vlády na anektovanie židovských osád v oblasti západného brehu Jordánu však znepokojujú EÚ, podľa ktorej by takýto krok porušil medzinárodné právo a zmaril nádeje na dosiahnutie mieru s Palestínčanmi.

Európska únia vyzvala v utorok novú izraelskú vládu, aby upustila od plánov na anexiu území na Západnom brehu Jordánu. Židovskému štátu zároveň pripomenula potrebu rešpektovať medzinárodné právo. In

"Žiadame Izrael, aby sa zdržal akéhokoľvek jednostranného rozhodnutia, ktoré by viedlo k anexii akéhokoľvek okupovaného palestínskeho územia a ktoré by bolo v rozpore s medzinárodným právom," zdôraznil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

zdroj: TASR